Pokie en dc Pinas hoopvol over verwijderen skalians
05 Sep 2015, 05:33
foto
Een deel van de delegatie op het stuwmeer. (Beeld: René Gompers)


Districtscommissaris van Brokopondo, Yvonne Pinas, en Assembleelid Diana Pokie (ABOP) zijn hoopvol gestemd. Zij rekenen op de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regillio Dodson, om de skalians verwijderd te krijgen uit het stuwmeer. Het omwoelen van de bodem van het meer om goud te vinden, is zeer schadelijk voor het ecologisch systeem, de gezondheid van de regionale bevolking en kan van invloed zijn op het functioneren van de stuwdam.

Pinas en Pokie hebben deel uitgemaakt van de delegatie die met Dodson vrijdag op het stuwmeer is geweest. Met de commissie Ordening Goudsector (OGS) zijn er acht skalians aangedaan. Voorzitter van DOE tevens Assembleelid, Carl Breeveld, heeft net als Pokie en Pinas voor het eerst de drijvende goudbedrijven betreden. “We hebben hier zo vaak in De Nationale Assemblee over gesproken. Nu zie ik de dingen met eigen ogen. Dit bevestigt nog eens waar we het over hadden; dit is niet wat we willen,” geeft Breeveld aan. “We gunnen iedereen wat maar het milieu moet niet eraan gaan en dorpen moeten geen last er van hebben. Daarnaast moeten we er wel wat uithalen als land, we zijn niet goed bezig als men maar doorgaat en er niets aan overhouden.”

Pokie die vaker op het stuwmeer is, haalt aan dat Lebi Doti, Pisia, Baku en nu ook Brownsweg de meeste last hebben van de skalians. “We hebben sinds de vorige regeerperiode gesproken over daadwerkelijke ordening. Vandaag is onze eerste operatie, een historisch moment,” merkt Pokie op. “We hebben vaker geroepen dat de ministers en anderen in de uitvoering, zich gaan oriënteren in plaats van alleen maar rapporten lezen achter hun bureaus. Deze minister is vanaf zijn aantreden ‘busy’, hij is op het veld. Dat stemt goed.” Pinas is zeer tevreden met het resultaat van het veldwerk; het bekend worden van de eigenaren van de skalians. “Ik ben vaker in het gebied. Een ding was altijd zeker: men wist nooit wie het voor het zeggen had,” haalt ze aan. “Vandaag kunnen we zeggen: er is niks meer te verbergen.”

René Gompers
Advertenties