17 ministers in functie; kabinet Bouterse II voltallig
04 Sep 2015, 13:03
foto
Joan Dogojo, minister van Welzijn en Soewarto Moestadja van Arbeid. (Foto: Raoul Lith)


Het kabinet Bouterse II is vanaf vandaag voltallig, met 17 ministers. Veteraan Soewarto Moestadja, zoals president Desi Bouterse hem aankondigde, moet als minister van Arbeid het jonge team bijstaan. Hij heeft jarenlange ervaring als minister van Binnenlandse Zaken. Bouterse maakte een toespeling dat hij mogelijk met zijn collega Mike Noersalim kan ruilen. Joan Dogojo is de eerste minister van Welzijn. De naam van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is veranderd.

Bij de beëdiging van de twee ministers zei het staatshoofd dat het land moeilijke tijden meemaakt. Hij haalde aan dat vóór de verkiezingen dit al aangekondigd was. Bouterse zei dat door gezamenlijke inspanning "dit schip, ons geliefd land" weer op de juiste koers wordt gebracht. Hij gaf aan dat het geen gemakkelijke periode is. In vergelijking met landen waar natuurrampen plaatsvinden, leven wij in het paradijs, meent Bouterse.

Toen deze coalitie aantrad, was ze serieus van plan om het aantal ministeries terug te brengen. Op papier is dit met deskundigen uitgewerkt naar 14 departementen. Het is niet gelukt om dit voornemen nu te realiseren, legde Bouterse uit. Uiteindelijk was besloten naar 16 ministeries te gaan, maar ook dit bleek niet haalbaar te zijn. Met alle juridische zaken, zou het ruim twee jaar duren om alle kinderziektes te overwinnen.

De naam van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is veranderd in Welzijn. Een groot deel van de taken van dit departement is door de sociale wetten komen weg te vallen. De president zei dat de Raad van Ministers verder moet werken aan teambuilding. De komst van de twee nieuwe ministers is een versterking voor het vele werk dat gedaan moet worden.
Advertenties