Positie SZF niet geregeld in Wet Basiszorgverzekering
27 Aug 2015, 12:02
foto
Minister Patrick Pengel geflankeerd door de directie van SZF krijgt een inkijk in het reilen en zeilen bij het fonds. Links SZF-directeur Rick Kromodihardjo.


De positie van het Staatsziekenfonds (SZF) is formeel nog niet geregeld binnen de Wet Basiszorgverzekering. Directeur Rick Kromodihardjo van SZF heeft dat meegedeeld aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Pengel heeft woensdag een kennismakingsbezoek gebracht aan het SZF.

De Wet Basiszorgverzekering is in oktober 2014 doorgevoerd. Binnen deze wet zijn alle personen in Suriname verplicht om een ziektekostenverzekering aan te gaan. Volgens Kromodihardjo is er echter geen verband gelegd tussen de bestaande ziekte wetgeving en de nieuwe wet. Het SZF is op deze manier zelfs uitgesloten in deze nieuwe wet. De SZF-directeur wijst erop dat in de nieuwe wet duidelijk staat dat alleen verzekeringsmaatschappijen ziektekostenverzekeringen mogen aangaan met het publiek.

Het SZF is geen ziektekostenverzekeringsmaatschappij in de letterlijke juridische betekenis, legt Kromodihardjo uit. “Echter ontleent het SZF zijn bevoegdheden aan de wet en is hij derhalve enig in zijn soort”. De directeur wil samen met het ministerie deze onduidelijkheid wegwerken.

Minister Pengel zegt dat het de opdracht van zijn ministerie is om eraan bij te dragen dat het welzijn van de gehele Surinaamse bevolking de eerste plaats krijgt binnen het politiek beleid. Hij wil de komende vijf jaren werken aan een stevig fundament voor een welzijnssamenleving. Hij erkent dat het een bijzondere uitdaging is voor het SZF om optimale zorgverzekering te bieden aan elke burger. Hij zal binnen zijn regeerperiode verder werken aan de volledige uitvoering van de basiszorgverzekering.

Ala-D Media
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April