DNA keurt eerste wetswijziging nieuwe termijn goed
25 Aug 2015, 18:33
foto
Minister Gillmore Hoefdraad beantwoordt vragen in DNA. (Foto's: Raoul Lith)


De eerste wetswijziging in deze regeertermijn is door De Nationale Assemblee (DNA) vanmiddag met algemene 39 stemmen aangenomen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft toestemming gekregen om het nieuwe geïntegreerde financieel systeem (IFMIS) in te voeren. Door de introductie hiervan wordt volgens de bewindsman de transparantie van het financieel beleid verhoogd én de prestatie van de regering kan worden gemeten.

Dit systeem is in oktober 2012 geïntroduceerd. Een jaar laten is er een pilot project uitgevoerd met drie ministeries. Het IFMIS is nu in testfase. Met de wijziging van de Comptabiliteitswet is het mogelijk geworden om per 1 januari 2016 in productie te kunnen. Hoefdraad antwoordde op een vraag van Mahinder Jogi (VHP) dat de aanschaf van het nieuwe systeem voor US$ 4.7 miljoen veel voordelen opleveren. Het gaat om veel geld, maar de investering is het volgens de minister waard. In de wetswijziging is ook opgenomen dat indien volgens de president afgeweken moet worden van openbare aanbesteding, hierover ook informatie zal worden verstrekt aan De Nationale Assemblee. Dit verhoogt de controle en transparantie.

Met het nieuwe systeem worden de staatsfinanciën beter beheerd, er is beter toezicht, begroten wordt realistisch, managementrapporten zullen nauwkeuriger zijn, terwijl de transparantie verbeterd wordt van de financiële transacties. Het systeem dat nu gebruikt wordt, is niet geïntegreerd met andere overheidssystemen. Hoefdraad ging gedetailleerd in op de voordelen van het nieuwe systeem.

Hoefdraad ging naar tevredenheid van de Assembleeleden in op de gestelde vragen. In de tweede ronde waren er slechts enkele opmerkingen. De minister belooft dat wat hem betreft voor de begrotingsbehandeling de integrale wijziging van de Comptabiliteitswet behandeld kan worden in De Nationale Assemblee. Hetzelfde geldt voor de Aanbestedingswet. Binnen twee weken liggen de ontwerpwetten bij de raad van ministers.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April