1x goud, 2x zilver en 2x brons voor schaakdelegatie
20 Aug 2015, 02:37
foto
Kaithleen Tjong Tjin Joe heeft de Woman Fidemeester titel veroverd.


Kaithleen Tjong Tjin Joe wist in de laatste ronde van de Central American and Caribbean Youth Chess Festival te winnen en zodoende het kampioenschap in de damessectie van de U-14 klasse veilig te stellen. Kaithleen is door het kampioenschap de jongste Surinamer die in aanmerking komt voor de Woman Fidemeester titel. Calvin Tjong Tjin Joe die bij winst van de laatste ronde verzekerd was van het kampioenschap in de U-18 klasse, verloor zijn partij. Ondanks zijn verlies eindigde hij op de tweede plek en komt hij in aanmerking voor de Fidemeester titel (FM).

Victoria Kaslan die uitkam in de damessectie van de U-10 klasse heeft ook een prima toernooi achter de rug en eindigde met 6 punten uit 9 gespeelde rondes op de derde plek. Kaslan komt volgens het reglement in aanmerking voor de Woman Candidate Master (WCM) titel. Anviti Adhin en Anisha Jaipersaud die in de openklasse van respectievelijk de U-16 klasse en U-8 klasse speelden kwamen ook in aanmerking voor een prijs. In deze twee leeftijdscategorieën waren er onvoldoende dames om aparte secties te vormen, vandaar dat de dames in de openklasse moesten participeren. Ondanks hun participatie in de openklasse zijn er door de organisatie prijzen uitgereikt aan de top 3 van de dames in deze klassen. Adhin won de bronzen medaille en Jaipersaud gaat met een zilveren medaille naar huis.

Pierre Chang is de enige schaker uit de Surinaamse selectie die gedurende het toernooi geen verlies heeft geleden. Chang eindigde op de gedeelde tweede plaats in de U-14 klasse, maar na tie-breaks moest hij genoegen nemen met de vierde plek. Ondanks dat Suriname de grootste delegatie was, hebben ze net geen landenprijs kunnen winnen in Trinidad & Tobago. Jamaica eindigde op de eerste plek, Colombia op de tweede en gastland Trinidad op de derde. Suriname eindigde op de vierde plaats.

Arbiterseminar
Simultaan met dit toernooi is er door de Fide een arbiterseminar gehouden. Marlon Kaslan, Ratan Kalka, Govind Panchoe en Carlos Dos Ramos hebben hieraan deelgenomen en woensdag het examen gemaakt. Indien de heren het examen voor Fide Arbiter (FA) halen zal het arbiterskorps van de Surinaamse Schaakbond versterkt worden. Rudie Tjong Tjin Joe die Fide arbiter was tijdens dit toernooi, zal in aanmerking komen voor een IA-norm en kan in de toekomst promoveren tot Internationaal arbiter.

Vishay Hardwarsing
Advertenties