Rakijo: Nieuwe aanpak Nickerie levert resultaten op
04 Aug 2015, 02:26
foto
Regiocommandant West, Robert Rakijo.


In Nickerie (Regio West) heeft een harde aanpak van de criminaliteit tot wat spanningen geleid. Er zou sprake zijn van vermeende misstanden in Nickerie, waarbij politieambtenaren hand- en spandiensten zouden verrichten voor criminelen. Commissaris Agnes Daniel is aan het hoofd van een inspectieteam naar Nickerie geweest voor het doen van een onderzoek. Regiocommandant hoofdinspecteur Robert Rakijo om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de georganiseerde misdaad hard is aangepakt door hem en een team van medewerkers, waaronder de onopvallende surveillance en politiebureaus van verschillende ressorten.

"Ik heb niks aan het toeval overgelaten. In een maand tijd hebben wij met gebrekkige middelen veel succes geboekt. De onderwereld heeft behoorlijk wat slagen gekregen, door de verhoging van de surveillance te land en te water. Dit optreden heeft geleid tot vele aanhoudingen rond illegale drugstransporten, overtreding van de Smokkelwet, de Vreemdelingenwet en trafficking in persons. De criminele organisaties die hierachter zitten, zijn ook al in kaart gebracht," stelt de regiocommandant. Hij vindt dat het niet om een gespannen situatie gaat, maar van "een nieuwe situatie".

De politietopper legt uit dat als deze acties van de politie 24 uur per dag voortgezet worden, de verantwoordelijken voor de onveilige situatie in het westen, aangehouden zullen worden. Het is volgens hem een kwestie van tijd. De kritieken die geleverd worden, zijn volgens Rakijo en zijn team bedoeld om het optreden te ontmoedigen. Er zijn mensen die profijt hebben bij de financiële voordelen van criminele organisaties.

Rakijo merkt op dat er wat ruis was bij de aanhouding en in verzekeringstelling van de verdachte 'Goldteeth', die jarenlang vis smokkelt naar Guyana. In afstemming met het Openbaar Ministerie is de boete bepaald. Hij wilde bij zijn aanhouding aanvankelijk de boete om de zaak buiten proces af te handelen, niet betalen. Indien er procedurele fouten zouden zijn gemaakt, is het gebruikelijk dat de afdeling OPZ een onderzoek instelt. Er is beroepsmogelijkheid bij de korpschef. Rakijo is benieuwd naar de bevindingen van commissaris Daniel, die hem ook heeft gehoord. Hij vindt dat naar eer en geweten is gewerkt en de resultaten waren duidelijk zichtbaar.
Advertenties