IMF wijst op nadelige gevolgen economie Latijns-Amerika
31 Jul 2015, 22:12
foto


De munteenheden van Latijns-Amerikaanse landen zullen in de toekomst worden geconfronteerd met meer schommelingen. Die instabiliteit zal vooral te merken zijn als de Verenigde Staten zijn monetair beleid verandert en zijn rente verhoogt, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag.

IMF-directeur Christine Lagarde heeft vandaag op een persconferentie gezegd dat de regio ook zal worden beïnvloed door een daling van de prijzen van grondstoffen en een kleinere vraag vanuit China. Ze heeft echter een economische recessie in Latijns-Amerika uitgesloten. Lagarde voorspelt een stijging van het Bruto Binnenlands Product van 0,5%, wat goed zal zijn voor een stijging tot 1,7% in 2016. Op de bijeenkomst is ze ingegaan op de economische situatie in Latijns-Amerika.

Latijns-Amerika heeft net als elke economie in andere regio's, zijn eigen kenmerken, merkt ze op. Hoewel ze alle leveranciers zijn van basisgoederen en grondstoffen, hebben ze volgens de IMF-baas duidelijk gefaald om de voordelen te trekken van de hoge prijzen gedurende de laatste tien jaar. Die hoge prijzen hebben de groei gestimuleerd, zegt ze.

De meeste Latijns-Amerikaanse munteenheden hebben een aanzienlijke waardevermindering ten opzichte van de dollar genoteerd, met het oog op de verwachte toename van belangen in de VS, stelt Lagarde. Ze benadrukt echter dat de maatregelen die de regeringen van Brazilië, Colombia en Peru hebben getroffen om het vertrouwen te herstellen en hun fiscale posities te versterken, nu op de juiste koers zijn.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April