Surinaamse coders werken aan verkiezingsapplicatie
29 Jul 2015, 08:41
foto
Het team in Miami wordt sterkte toegewenst.


Jean-Michel Kromopawiro en Don Moedjijo ‘wonen’ al bijna twee dagen in het Telesur Multimedia Innovation Laboratory (TMIL). Zij maken deel uit van team APPTASTIC dat samen met team Adept, Suriname vertegenwoordigt in Miami op de ‘C.O.D.E. 1.0’ programmeerwedstrijd van Canto. Vijf teams uit Jamaica, Suriname en Belize, hebben 48 uur de tijd om een werkende ‘verkiezingsapplicatie’ te bouwen.

Jean-Michel en Don konden door onvoorziene omstandigheden niet afreizen naar Amerika. Vanuit TMIL wordt er contact gehouden met de rest van hun team in het Hyatt Regency hotel in Miami. Via een ‘live feed’ wordt gecommuniceerd over formules, codes en worden ideeën uitgewisseld. De regionale software design en developers wedstrijd met als thema Crack it, Hack it, Code it’ , wordt voor het eerst gehouden en maakt deel uit van de 31ste Annual Conference & Trade Exhibition van de CANTO. DE ‘C.O.D.E 1.0’ competitie wordt gefaciliteerd door PieData, een organisatie die zich profileert als de marktplaats voor technologie in het Caribisch gebied.

Giovanni Sidoel van team Adept, dat wel voltallig aanwezig is in het hotel, heeft even pauze. “Dit is geweldig,” zegt hij. “Het is een kans om mezelf in groter verband te bewijzen en zeker ook de potentie van Suriname in IT aan de regio en de wereld kenbaar te maken.” De jongens werken in shifts. “We lossen elkaar om de zoveel tijd af,” vertelt Jean-Michel. “De pauzes zijn wel erg kort, want het is hard werken.” In Miami gaat het niet anders, delen Joeri Lieuw van Adept en Rajiv Hieralal van APPTASTIC vanuit Miami mee. De wedstrijd is spannend.

Belize en Jamaica hebben ook hun beste coders in de wedstrijd lopen. Er wordt met ‘tools’ gewerkt van computergigant IBM. “De tools variëren van foto/gezichtsherkenning tot datamining. Dat is heel tof,” vertelt Hieralal. Don vult aan dat je met zo een ‘app’ gewoon een foto van een kandidaat kan maken of een foto van hem/haar kan scannen en dan krijgt de gebruiker alle relevante informatie over de persoon, vooral het actuele.

“De finale uitdaging is om een applicatie te bouwen die weergeeft wie in de race is en wie er uit is,” legt Hieralal uit. “De app moet weergeven de top 3 nieuwsitems die elk positief en negatief refereren naar de kandidaat. Met de ‘app’ zou je de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen moeten kunnen voorspellen.” Jean-Michel is nog wat koffie gaan halen, terwijl Don doorwerkt aan de tafel bezaaid met laptops, desktops, keyboards en tablets. De jongens bemoedigen elkaar via de feed. De wedstrijd stopt straks om tien uur en de winnaar wordt binnen enkele uren daarna bekendgemaakt. Beide Surinaamse teams zijn ‘right on track’.

René Gompers
Advertenties