Lalla Rookh Museum: immigratieverhaal 1873 tot heden
25 Jul 2015, 21:37
foto
Sunil Chandoesing, (links) schenkt een ‘munten’ mouwophouder aan de NSHI voor het Lalla Rookh Museum. (Foto: Ranu Abhelakh)


Op 5 juni 2016 moet het zover zijn. Bij de 143ste herdenking van de Hindostaanse Immigratie opent het Lalla Rookh Museum de deuren voor het publiek. “Een modern museum, afgestemd op de jeugd, dat het immigratie verhaal vertelt vanaf de werving in India, de aankomst in Suriname, het plantageleven en de ontwikkelingen tot heden”, zegt voorzitter Farid Ketwaru van de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie (NSHI) aan Starnieuws.

Het idee voor het museum is conform de doelstellingen van de NSHI, zoals het vastleggen van de culturele identiteit voor het Surinaamse nageslacht. Oudere Hindostanen hebben er behoefte aan hun geschiedenis vast te leggen en deze aan hun kinderen voor te leggen, gaat Ketwaru verder. Om aan het educatieve te beantwoorden en jongeren te interesseren, zal de informatie door technische snufjes worden gegeven, zoals touchscreens met doorklik opties. Om de dynamiek te houden tijdens de permanente expositie, wil NSHI de verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen en culturele organisaties uitnodigen om hun activiteiten tijdens hoogtijdagen in dit museum te houden. “Wij hebben de ruimte en infrastructuur al, en dragen zo bij aan de gemeenschapsontwikkeling.”

Om het immigratieverhaal vanaf 1873 te vertellen, is de NSHI al enige tijd begonnen attributen in te zamelen. Afgelopen dagen waren er officiële ‘intake’ dagen. Personen hebben uit hun berghok oud kookgerei, schoeisel, stoffige muziekinstrumenten of sieraden uit de lade gehaald en van verlaten velden landbouw gereedschappen gesleept. Naast hun namen, zijn hun verhalen over het gebruiksvoorwerp en de staat van het object genoteerd. “Wij willen weten wie het schenkt, wat het is, waarvoor het gebruikt werd, door wie en wanneer”, licht Ketwaru het intake formulier met vragen toe.

“Dit is een mouwophouder, die ik van mijn oma heb gekregen, die zij van haar schoonmoeder heeft ontvangen”, vertelt Sunil Chandoesing. Hij is samen met zijn echtgenote naar de nu nog lege museumhal gekomen om het sieraad te schenken. Hij hoorde van de inzamelingsactie, belde met zijn 92-jarige oma en die vond de schenking een prima idee. “Zo kunnen meer mensen ervan genieten.” De mouwophouder met munten zijn door de jaren heen aan elkaar gesoldeerd. “Wij nemen nu alles aan en beslissen na de screening wat wij houden om het verhaal te vertellen. Het item moet binnen de context passen”, geeft Erienne Lourens, museoloog aan. Zij helpt als vrijwilliger de NSHI in de opzet van het museum. “Zij hebben een duidelijk idee en het is voor mij een uitdaging om hieraan mede richting te geven.”

De organisatie denkt zo aan een opstelling van de attributen volgens een tijdlijn: werving, depot, overtocht India (Uttar Pradesh/Bihar), aankomst koelie-depot Suriname, contractarbeid en de overgang naar klein landbouw, onderwijs, politiek, integratieberoepen,de onafhankelijkheid en het hedendaagse leven. “Dus elke foto, kledingstuk, oude documenten, audiomateriaal, alles is welkom om het verhaal te helpen vertellen”, zegt Ketwaru. De museoloog benadrukt dat de staat van het object niets uitmaakt, “soms kan iets met een scheur of kapotte rand juist het verhaal versterken”.

Het Lalla Rookh Museum, is op zoek naar meer attributen. Hoewel de formele intake dagen voorbij zijn, kunnen personen dagelijks (behalve zondag) hun items schenken op het NSHI-kantoor (Lalla Rookh Complex). De organisatie zal binnenkort ook naar de districten afreizen op zoek naar expositie-waar.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April