Gehandeld volgens procedures, zegt minister Algoe
07 Jul 2015, 13:11
foto
Black Belly schapen van het project 'Stimulering Kleine Herkauwers' te Tibiti, waar de runderen van slagerij Ashruf zijn geplaatst. (Foto: min. LVV)


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) blijft er bij dat hij noch de voorzitter van de Stichting Experimentele Landbouwbedrijven (SEL), Perdiep Khedoe, op de hoogte waren van de runderen die zijn ondergebracht te Tibiti. De bewindsman zegt dat hij in deze kwestie slechts gehandeld heeft op basis van procedures.

Hij heeft intern een onderzoek ingesteld en zal vervolgens maatregelen treffen. Tijdens een persconferentie heeft ondernemer/slager Glenn Ashruf samen met zijn adviseurs zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over het handelen van minister Algoe in deze kwestie. Zo’n 400 runderen van Ashruf zouden zonder medeweten van de bewindsman zijn geplaatst op het slachtvee vermeerderingsbedrijf te Tibiti dat is ingericht voor het project ‘Stimulering Kleine Herkauwers.’ Adviseur Arthur Krommie zegt aan Starnieuws dat onderdirecteur Veeteelt Edmund Rozenblad en Mari Fleurkens van hetzelfde directoraat toestemming hebben gegeven voor het onderbrengen van de koeien. Hij vraagt zich af wat de minister nog te onderzoeken heeft als zijn onderdirecteur en bedrijfsleider toestemming hebben gegeven aan slager Ashruf. “Waarom roept de minister zijn staf niet bijeen om ze te vragen.?” Op aanwijzing van de staf van de minister zijn de runderen losgelaten op grond bestemd voor grote herkauwers te Tibiti, zegt Krommie.

Minister Algoe zegt dat er volgens de regels gewerkt moet worden. “En dat geldt ook voor mijn staf, ze moeten weten dat ik hier geen wild west situaties duldt.” Ook Khedoe die belast is met de parastatale bedrijven die vallen onder SEL, waaronder Tibiti, is ontstemd over de hele situatie. Hoe het mogelijk is dat de bedrijfsleider van Tibiti hem niet op de hoogte gesteld heeft van de runderen, gaat zijn verstand te boven. Hij is vast van plan deze zaak tot de bodem te onderzoeken. In maart had hij al aangifte bij de politie gedaan om er achter te komen van wie de runderen waren en hoe ze op het overheidsterrein waren beland.

Intussen heeft de bewindsman Ashruf drie dagen de tijd gegeven om zijn kudde weg te halen van Tibiti. In de brief aan de ondernemer zegt minister Algoe dat hij de vereisten voor het tegengaan van dierziekten (quarantaine) en het vonnis van de kortgedingrechter in acht neemt en hem in de gelegenheid stelt zijn runderen te verwijderen. Na 9 juli zal de ondernemer aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de runderen op Tibiti aanrichten.
Advertenties