Plantenkas Tuinbouwbedrijf Spirits Grun2 een voorbeeld
05 Jul 2015, 00:01
foto
Minister Soeresh Algoe en projectleider Raveen Ramtahalsing verrichten de officiele opening van de plantenkas. (Foto's: Raoul Lith)


Tuinbouwbedrijf, Spirits Grun2 NV te Lelydorp is officieel geopend. Minister Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) had de eer om de openingshandeling te verrichten van het moderne tuinbouwbedrijf van de familie Ramtahalsing. “Het is op dit moment het beste kassenteeltbedrijf volgens LVV. Het moet een voorbeeld zijn voor alle Surinamers”, stelde de bewindsman.

Algoe benadrukte dat het telen in kassen niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Het verschilt hemelsbreed met het telen buiten, er zijn veel technische aspecten en procedures aan verbonden.“Landbouw is ingewikkeld, je leert elke dag bij. Hoewel je de insecten eruit kan houden, blijf je niet bespaard van schimmels en bacteriën bij kassenteelt. Een bacterie of virus kan ervoor zorgen dat binnen 24 uur alles weg is. Ondernemen is riskant. Echter is de productie en kwaliteit beter bij kassenteelt", volgens Algoe. “Kassenteelt de toekomst, vooral met het oog op ‘global warming’. Hij raadt aan om zich te richten op gewassen die geëxporteerd kunnen worden zoals bijvoorbeeld broccoli, sla, bloemkool en wortelen.

Plezier in het werk
“Veel hadden er weinig of geen geloof in dat hier het modernste agrarische bedrijf van Suriname zou staan. Dit heeft mij nog meer gemotiveerd om ervoor te gaan," zegt Raveen Ramtahalsing, leider van het project, terugkijkend op de start vier jaar geleden. Hij vertelt dat men zei dat je van landbouw nooit rijk zal worden. Echter vindt hij dat rijkdom niet slechts het bedrag is dat op je bankrekening staat. “Rijk is het plezier in het werk, liefde voor wat je doet, liefde voor het telen, wat wij hebben. Elke ochtend naar hier komen, de planten zien groeien en bloeien, de uitstekende oogst, mensen een gezond en betaalbaar product aanbieden en hun leven op een manier proberen te verbeteren.” Het is de bedoeling het bedrijf naar betere hoogten te brengen.

Ramtahalsing vertelt dat hij vooraf nooit iets te maken heeft gehad met landbouw en noch minder tuinbouw en er ook niet in geïnteresseerd was. Zijn ouders wilden echter een kas opzetten om onbespoten groenten voor eigen gebruik te kweken. De eerste zaadjes die plantjes werden, hebben erg veel indruk op hem gemaakt. Gaandeweg is het telen, ondanks tegenslagen en door het opdoen van kennis, inwinnen van advies, onderzoek en gebruik van moderne teeltechnieken zoals deelwaterculture, steeds verbeterd.

Behalve een samenwerkingsverband met Gopex, zal binnenkort de verpakking, opslag en het transport volgens de hoogste internationale standaarden plaatsvinden. Het bedrijf richt zich op duurzaamheid en kwaliteit en moet alle internationale veiligheidstoetsen kunnen doorstaan, zegt Ramtahalsing.

Constante vernieuwing
Voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, Henk Naarendorp, zegt dat het bedrijf niet op een beter moment kon worden gestart, omdat Suriname nu een land in ontwikkeling is, dat voor zichzelf moet zorgen. Bedrijven zoals Spirits Grun2 kunnen volgens hem bij uitstek bijdragen tot die ontwikkeling, ook op de buitenlandse markt, waar er messcherpe concurrentie is. “Export is a complete different ballgame dan voor de lokale markt produceren. We zullen daarom alles uit de kast moeten halen om dat mogelijk te maken. We zullen moeten voldoen aan hoge standaarden en meetinstituten moeten hebben. “Het mooie van dit bedrijf is dat je ziet dat ze constant aan het innoveren zijn. Als je dat niet doet, ben je ten dode opgeschreven” benadrukte Naarendorp. Hij ziet graag nog veel meer van dit soort bedrijven in Suriname. Het bedrijfsleven is volgens hem nu veel meer verenigd, samenwerking tussen publieke en private sector is belangrijk voor de groei.

Na het officieel gedeelte konden aanwezigen, de 5000 vierkante meter kas, drie kilometer irrigatieleidingen, anderhalf kilometer elektrakabels van dichtbij bekijken en gerechten proeven gemaakt met producten van Spirits Grun2 NV.

Raoul Lith
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April