Vertraagde uitslag door overbelast netwerk
26 May 2015, 08:47
foto
Congreshal was al heel gauw verlaten door journalisten. (Foto: Wilfred Leeuwin)


De online resultaten die via een opgezette website de media moeten bereiken ondervinden enorme vertraging door onder meer het uitvallen van de website. Nadat al vanaf het begin problemen werden ondervonden, is een nieuwe internetlijn opengegooid. Echter heeft ook dit het probleem niet kunnen verhelpen. De resultaten die vanuit de stembureaus naar de website moeten worden gestuurd, komen vertraagd binnen. Sinds de ochtend komen bijna geen updates meer. De uitslag in Paramaribo verloopt enorm traag en er wordt geen informatie beschikbaar gesteld.

Erger nog is, dat de aanwezige journalisten in het perscentrum nauwelijks tot helemaal geen toegang hebben tot de website. Het zou volgens de ICT-commissie van het ministerie van Binnenlandse Zaken te maken hebben met een overbelasting van mediahuizen en journalisten op de site.

De sfeer in de Congreshal is hierdoor op een zeer laag pitje. Iets voor middernacht hielden vele journalisten het voor gezien en verlieten zij het centrum. Daarvoor was de bijna 10 man tellende delegatie van de Unasur ook al vertrokken. Slechts de mediahuizen, een handjevol die nog toegang hebben, zijn achtergebleven. Vanuit het centrum worden ook geen algemene analyses gegeven. Volgens Shalini Kedoe en Iwan Vasilda van de ICT-commissie is dat niet de taak van de ICT-commissie.

Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de commissie Voorlichting Verkiezingen van Biza, zegt dat het ministerie niet verantwoordelijk is voor de uitslag van de verkiezingen, maar de samenleving tegemoet komt met de informele resultaten, door de mediabedrijven te faciliteren met de data van de stembureaus.

Het was de bedoeling dat de mediabedrijven ter plekke zelf live analyses zouden doen en de binnengekomen data zouden analyseren met deskundigen. Slechts ATV, het televisiebedrijf van Telesur, maakt in een opgezette studio analyses met de wetenschapper Jack Menke, maar die zijn slechts via ATV te volgen. Rond half een in de ochtend, toen nog niet eens de helft van de stemmen was geteld, was de Congreshal vrijwel verlaten.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April