Ruis rond computersysteem CHS opgelost
22 May 2015, 07:46
foto
De voorzitter van het CHS, geflankeerd door Joan Heidanus en Steven Vrieze.


De ruis rondom het computersysteem van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) is opgelost. VHP voorzitter Chan Santokhi haalde tijdens een vergadering aan dat het systeem niet zou deugen. CHS heeft met de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen, een uitgebreide informatiesessie gehouden in de Congreshal. De partijen hadden niet veel vragen te stellen en waren tevreden met de verkregen antwoorden.

Het programma is een hulpmiddel bij het verwerken van de uitgebrachte stemmen op 25 mei. Volgens de wet moet de verwerking handmatig gebeuren. Hulpmiddelen zijn wel toegestaan gaven Steven Vrieze, lid van CHS en Joan Heidanus van Suriname Software Engineering Solutions (SSES NV) aan. Zij hielden een presentatie over de taken van CHS en gaven een demonstratie van het programma. Het systeem is gebouwd door SSES NV en wordt sinds 2000 gebruikt door het instituut. De stemmen worden op de oude manier verwerkt, handmatig. Na telling en goedkeuring wordt het proces-verbaal opgemaakt. Een invoerder krijgt een kopie van het proces-verbaal die de informatie daarvan aan het programma voedt. De hoofdstembureaus kunnen op die manier de standen per district, per ressort per partij bijhouden. Alleen CHS heeft inzage in de landelijke cijfers.

CHS heeft veiligheidskleppen ingebouwd om datamanipulatie te voorkomen. Silos deelt mee dat OKB ook maatregelen heeft getroffen door ‘ICT observers’ op de hoofdstembureaus te plaatsen. Er is ook een ‘comtingency plan’. Dit houdt in dat als er iets mocht gebeuren met het programma, CHS de verwerking van de stemmen helemaal handmatig zal moeten doen zonder digitale hulp geeft Vrieze aan. Het systeem is een hulpmiddel om de resultaten van de 623 stembureaus sneller te verwerken. De formele uitslag kan dan eerder dan twee weken na de verkiezingsdag worden bekendgemaakt.

Met de vergadering is geschiedenis geschreven meent Eugene Merkus, voorzitter van CHS. “Het was nodig om alle ruis, irritatie, wrijvingen en wrevels weg te nemen. Daarom is besloten in overleg met Binnenlandse Zaken dit te organiseren.” De meeste vragen van de aanwezigen gingen over de betrouwbaarheid en de veiligheid van het systeem. Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau maakte zich meer zorgen over de wettelijke procedures. Behalve enkele indringende vragen vanuit PALU en ABOP wierpen de andere partijen geen bezwaren op.

Het systeem is veilig en alles wordt volgens de wet gedaan benadrukt Vrieze. “Alle data die ingevoerd wordt komt van de processen-verbaal. Dat is makkelijk controleerbaar en fouten zijn traceerbaar” geeft hij aan. “Volledig digitaal gaan gaat niet omdat de wet dat verbiedt. Maar als het kon zou men dan afhankelijk worden van dat systeem. Er komen ook andere problemen bij kijken. Het systeem moet dan zodanig gebouwd zijn en uitvoerig getest worden. Wij zijn nog niet zover. Je moet nog handmatig de zaken doen en invoeren.”

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April