Verdachte Jurawan: 'Er is een complot tegen mij opgezet'
21 May 2015, 19:14
foto


Dipak Jurawan wordt verdacht van mensensmokkel, mensenhandel en illegaal vuurwapenbezit. Op de rechtszitting van woensdag in Nickerie, heeft rechter Susanne Chu twee getuigen gehoord in deze zaak. Hij zou vijf Guyanese mannen die illegaal in Suriname vertoefden, hebben gedwongen arbeid te verrichten op zijn areaal in Nickerie. De aangeefster, S.K. en de verbalisant R.P. Aan Starnieuws zegt de verdachte, die voorlopig in vrijheid gesteld is, dat er een samenzwering, een complot, tegen hem is opgezet. “In feite ben ik slachtoffer en dit zal spoedig aan het licht komen”, stelt hij.

Jurawan merkt op dat een broertje van de aangeefster hem indertijd benaderde om zijn importvergunning te lenen. Hiermee zou hij koeien importeren uit het buurland Guyana. Jurawan zou geweigerd hebben en de man zou toen hem toen bedreigd hebben. De aangeefster is volgens Jurawan naar zijn arbeiders geweest om hen op te hitsen. Zij hield de vijf Guyanezen voor dat zij meer moesten verdienen en dat zij onderbetaald waren. Volgens de verdachte is dit een opgezette zaak om hem financiële schade te berokkenen. “Die Guyanezen hebben lang voor mij gewerkt. Zij hadden alle mogelijkheden om te vluchten. Mijn boot en korjalen lagen vlak daar en de grens met Guyana ligt op ongeveer zeven ketting verwijderd. Waarom zou iemand die maanden niet betaald was, zoals dat gezegd wordt, nog blijven werken?”, vraagt de landbouwer zich af.

De landbouwer Jurawan uit het district Nickerie wordt bijgestaan door de raadslieden Gregory Sitaram en Frank Truideman. Sitaram zegt aan Starnieuws dat de verdediging zijn twijfels heeft in deze zaak. Hij benadrukt dat er heleboel tegenstrijdige verklaringen zijn afgelegd in deze zaak. Sitaram merkt op dat de aangeefster aangaf dat zij van haar neef had vernomen dat er sprake was illegale praktijken. Op de vraag van Sitaram wie die neef is en waar hij woont, kon de aangeefster niet concreet antwoorden. Ook vindt de raadsman het vreemd dat de vrouw geen confrontatie wil met de vijf slachtoffers die op de volgende zitting gehoord zullen worden. “ De aangeefster is geen anonieme tipgever en zij is niet bedreigd. Dus, wij snappen niet waarom zij de confrontatie ontwijkt. Op de vraag waarom zij de mannen aansprak over de betaling, gaf zij aan dat ze hen geadviseerd heeft. Maar, wie is zij om te adviseren”, merkt Sitaram op. Ook de raadsman heeft zijn ernstige twijfels in deze zaak. Hij vraagt zich af of Jurawan verdachte of slachtoffer is.

Jurawan heeft vanaf het begin ontkent dat hij iets te maken heeft met mensensmokkel en -handel. Op 16 juni zal de rechter de vijf slachtoffers horen in deze zaak in Nickerie. Deze zaak kwam aan het rollen nadat de mannen kans hadden gezien om te vluchten en aangifte te doen bij de politie in Nickerie. De slachtoffers zijn met medewerking van de Guyanese autoriteiten overgebracht naar Guyana.

Wanita Ramnath
Advertenties