Zangvogels Paramaribo bewijzen hun kracht
05 May 2015, 19:13
foto
Bhaggoe Sobha en Harrybhadjan Radjoe met de trofeeën die zondag zijn uitgereikt tijdens een meetmoment van de Surinaamse Zangvogelbond.


Bij het jaarlijks terugkerend meetmoment van de Surinaamse zangvogelbond hebben de vogels van Paramaribo overtuigend gewonnen van die van Nickerie. Bij de Rowties was de eindstand 4-1, bij de Picolets en Twa Twa’s elk 3-2.

Volgens Rajesh Gajadin, secretaris van de zangvogelbond, geeft het resultaat aan dat Nickerie sterk aan het groeien is. “Tot nog toe heeft Paramaribo bijna altijd overtuigend gewonnen van het rijstdistrict.” Voorafgaand aan de wedstrijden op het Jabbar Imamndi Sportcomplex (Randjiet Boys veld) is een minuut stilte in acht genomen voor ‘Picolet koning’ oom Ro Jong a Kiem, die is overleden.

De meetmomenten zijn bedoeld om de sportiviteit en het sociaal contact te vergroten, het niveau van deze sport op te trekken door elkaar te leveren kennen en decentralisatie van deze sport. Ook de drempelvrees om aan wedstrijden mee te doen, wordt overwonnen, zegt Gajadin. “De groei van deze tak van sport is heel belangrijk door de jeugd erbij te betrekken. Je zorgt voor een stukje vorming van de jongeren.” Er komt veel bij kijken bij de zangvogelsport. Discipline, je moeten leren omgaan met je vogel, welke strategie en afwerking gebruik je, hoe leer je je vogels aan op een bepaalde manier te fluiten, zijn allemaal facetten die erbij horen.

“Wij mogen als Surinamers trots zijn op deze sport, het is een Surinaamse sport met Surinaamse standaarden,” stelt Gajadin. “Er is sprake van eigen ontwerp van kooien en zaadbakken, eigen Surinaamse zangvogels en een eigen regelgeving.” Hij benadrukt dat het niet gaat om een kopie van een zangvogelsport in de wereld. In oktober brengen de ‘zangvogels van Paramaribo’ een bezoek aan Nickerie. Het meetmoment is zondag gehouden.
Advertenties