Stichting Projekten luidt noodklok in open brief
05 May 2015, 11:48
foto


Stichting Projekten, organisator van het Kinderboekenfestival, heeft in een open brief aan de voorzitters van alle politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen, gevraagd om prioriteit te geven aan de jeugd. Geconstateerd is dat bestuurders en beleidsmakers niet voldoende aandacht hebben voor de educatie en vorming van de jeugd. De noodklok wordt geluid omdat er niet genoeg mogelijkheden zijn om de jeugd te beschermen.

De open brief luidt als volgt:
"Inmiddels is bekend dat uw politieke partij deel mag nemen aan de verkiezingen van 25 mei 2015. Wij wensen u heel veel succes en vertrouwen op eerlijke en veilige verkiezingen.

Vanaf dit moment rust een zeer zware verantwoordelijkheid op uw schouders.
U heeft nu de eerste stap gezet op de weg die leidt naar 3 mogelijke andere wegen:

1. U wordt regeringspartij en bepaalt voor een belangrijk deel wat er in ons land gebeurt.
2. U maakt deel uit van de parlementaire oppositie en heeft tot taak de regering kritisch te volgen.
3. U maakt deel uit van de buitenparlementaire oppositie en heeft tot taak uw stem te pas en te onpas te laten horen in het belang van land en volk.

Welke weg het ook voor u wordt, het is een weg met verantwoordelijkheid voor onze totale gemeenschap, dat brengt de politiek nu eenmaal met zich mee.
Een belangrijk deel van deze gemeenschap wordt gevormd door de jeugd. Stichting Projekten is al 22 jaar actief als voorvechter voor betere kansen voor de jeugd. Bij alles wat de stichting doet en gedaan heeft, is de doelstelling educatie en vorming want

Wij zijn van mening dat, waar je ook geboren bent, welke taal je ouders ook spreken, hoeveel je ouders ook verdienen, hoeveel hersens je ook hebt, welke mogelijke beperking of hindernis je ook ervaart, je RECHT hebt op een voor jou optimaal bereikbare plaats in onze samenleving.

Dat betekent dat je in staat moet zijn goed en vrij te praten, goed te kunnen lezen, makkelijk te kunnen rekenen en daardoor te budgetteren, je thuis te voelen ook in een vreemde omgeving, weloverwogen beslissingen te nemen na onderzoek, etc. Hiervoor is educatie en vorming nodig voor alle kinderen.
Stichting Projekten pleit voor educatie en vorming als basisrecht voor de Surinaamse jeugd.

Op 30 april sloten we het Kinderboekenfestivaljaar 2015 af. Dat gebeurde op het KBF Wanica, het vierde festival van dit jaar.
Iedereen in Suriname kent het Kinderboekenfestival, het is Surinames grootste educatief evenement met verreweg de meeste bezoekers. Het is niet een beurs om bedrijven of mensen méér te laten verdienen, het is een evenement zonder enig winstoogmerk. Het kinderboekenfestival is een leesbevorderingsproject.
U als politicus, weet hoe belangrijk het is als je kunt lezen en als je kunt begrijpen wat je leest en als je kunt (mee)praten over wat je gelezen hebt.

Het kernwoord hier is lezen: het KBF wil dat kinderen meer en beter gaan lezen. Dat bereiken we door van het lezen een bijzonder aantrekkelijke activiteit te maken. Zo aantrekkelijk dat kinderen uit zichzelf naar een boek grijpen. Lezen is leuk. Dat lezen ook leerzaam is zullen de kinderen gaandeweg ontdekken.

Stichting Projekten constateert dat onze bestuurders en beleidsmakers onvoldoende aandacht en ondersteuning besteden aan de educatie en vorming van de jeugd.
Wij vragen u om zorgvuldig na te gaan welke activiteiten op dit moment plaatsvinden ter empowering van onze kinderen, ter versterking van hun kansen op de arbeidsmarkt, kortom ter bevordering van hun welzijn nu en in de toekomst.

Stichting Projekten luidt middels dit manifest de NOODKLOK omdat noch de overheid noch de geëigende NGO’s over voldoende mogelijkheden beschikken om onze jeugd te beschermen, te koesteren en gereed te maken voor de grote wereld.

Moeten we de jeugd aan haar lot overlaten? Of moeten we u als politieke partij vragen kritisch na te gaan wat er moet gebeuren om onze kinderen op het rechte en succesvolle pad te houden?

Wij doen een dringend beroep op alle politici, ongeacht welke plaats u na 25 mei 2015 in ons politieke stelsel ook inneemt, de jeugd tot eerste prioriteit te maken. Willen we straks veilig onze oude dag beleven dan moeten onze kinderen voldoende toegerust zijn om de verleidingen van het slechte pad van de criminaliteit te kunnen weerstaan.

Stichting Projekten en de Nationale Stichting Kinderboekenfestival Suriname doen alles om dat te bewerkstelligen, het woord is nu aan de politiek, aan U!"
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April