Surgold en Pamaka-gemeenschap positief over overleg
05 May 2015, 00:01
foto
De Paramaccaanse Onderhandelingscommissie maandag in gesprek met traditionele gezagsdragers te Langa Tabiki.


Surgold, een dochter van de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont, en de Pamaka-gemeenschap kijken uit naar het onderhoud dat vandaag wordt gehouden te Langa Tabiki. Beide partijen zeggen dit afzonderlijk. Surgold deelt in een verklaring mee dat het doel van de bijeenkomst is om de knelpunten van de Pamaka-gemeenschap aan te horen. Via dialoog zullen toekomstige conflicten worden voorkomen.

De voorzitter van de Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC), Adriaan Adawde, zegt aan Starnieuws dat er een goed onderhoud is geweest met het traditioneel gezag, goudzoekers en de bevolking. Aan Surgold zal worden gevraagd om de memorandum of understanding, getekend op 30 augustus 2013, uit te voeren zoals is afgesproken. Stamgenoten zijn van verschillende delen van het land naar Langa Tabiki gekomen voor overleg. "Wij weten wat we willen en iedereen is op één lijn. We zullen onze gezamenlijke standpunten voorhouden aan Surgold. Het gaat om ons bestaanszekerheid", stelt Adawde.

Surgold zegt nog steeds te staan achter de intentieverklaring en blijft zich inzetten voor de voortgang en uitvoering daarvan. De vorige week dinsdagavond 28 april is de openbare weg naar Langa Tabiki en ook de toegangsweg naar de Merian-site geblokkeerd door de Pamaka gemeenschap.

Het Merian Gold Project is eigendom van het Suriname Gold Project CV, een commanditaire vennootschap met Surgold als managing partner met een 75 procent aandelen belang. Staatsolie Maatschappij Suriname NV bezit de resterende 25 procent aandelen. De bouw van het Merian project begon in augustus 2014 nadat er gedurende 10 jaar exploratie werkzaamheden werden uitgevoerd. De Merian-mijn zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2016 het eerste goud produceren. Merian bevat goudreserves van circa 4,8 million ounces. In de eerste vijf jaar van de operatie zal het bedrijf gemiddeld 400.000 tot 500.000 ounces per jaar produceren.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April