Cardioloog Verwey werpt licht op 'gender en hartfalen'
04 May 2015, 22:00
foto
Cardioloog Harriette Verwey


Cardioloog Harriette Verwey van het Leids Universitair Medisch Centrum is deze week te gast bij het St. Vincentius Ziekenhuis voor de op te zetten nieuwe afdeling cardiologie. Zij is een van de weinige cardiologen, die gespecialiseerd is in hartfalen en gender. "In Suriname zijn wij nauwelijks ermee bekend dat hartfalen bij vrouwen zich vaak anders openbaart dan bij mannen. Wij hebben haar daarom gevraagd om hierover een lezing te houden voor een groter publiek", deelt algemeen directeur van St. Vincentius Ziekenhuis mee aan Starnieuws.

Verwey verzorgt dinsdagavond een inleiding over ‘Gender en Hartfalen’ in het auditorium van Self Reliance aan de Heerenstraat. Na de middelbare school (AMS) in Suriname te hebben doorlopen studeerde Verwey medicijnen in Nederland en specialiseerde zich in de cardiologie om vervolgens te promoveren tot Doctor in de wetenschappen.

Een hartinfarct bij vrouwen wordt vaker gemist dan bij mannen. Hierdoor sterven vrouwen onnodig aan een onbehandelde hart- of vaatziekte. Een hartkwaal kan bij vrouwen namelijk andere klachten geven dan bij mannen. Het klassieke symptoom van een hartinfarct is bij mannen en vrouwen een beklemmende, drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar armen en kaken. Maar vrouwen kunnen ook heel andere verschijnselen hebben die veel vager zijn: plotselinge duizeligheid, hevige vermoeidheid, kortademigheid, of ernstige slaapproblemen, vaak in combinatie met een in korte tijd aanzienlijke afname van de conditie.

Dikwijls hebben vrouwen niet in de gaten dat er iets mis is met hun hart. Maar ook veel artsen herkennen de typisch vrouwelijke symptomen niet en schatten deze nogal eens verkeerd in. Vrouwen hebben daardoor minder kans dan mannen op tijd de juiste behandeling te krijgen, en meer kans om te sterven. Deze inleiding is daarom vooral van belang voor vrouwen. Zij moeten weten dat zij de kans op hart- en vaatziekten kunnen verkleinen.

De lezing wordt door St. Vincentius Ziekenhuis en Women’s Rights Centre gehouden en vangt aan om 19.30 uur.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April