Patricia Etnel (V7/NPS): Politiek is niet om je te verrijken
02 May 2015, 18:48
foto
Patricia Etnel, kandidaat nu 5 in Paramaribo op de lijst van V7.


Patricia Etnel (38) is op plek 5 gekandideerd op de lijst van V7 in Paramaribo. Zij is mede voorgedragen door de Jongerenraad van de Nationale Partij Suriname (NPS). Zij gaat niet in de politiek om zich te verrijken, antwoordt de kandidaat op een vraag van Starnieuws. "Als je geld wil maken, wordt dan zakenman/vrouw en geen politicus, want daar is de politiek niet voor. Wie zichzelf verrijkt door de politiek, zal dat ten koste doen van de rijkdommen van het volk".

Etnel, gehuwd Lemmob, heeft drie zonen. Zij heeft Bestuurskunde gestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en heeft daarnaast nog een Masters gedaan in Governance (MPA in Governance) aan het Lim A Po Instituut. Zij maakt zich sterk voor het gezin. Recentelijk is directeur Gregory Rusland (die ook voorzitter is van de NPS) van het Institute for Development Planning and Management (IDPM) samen met een groep Pedagogen gestart met het project: Sterkere Gezinnen een Betere Toekomst . Uit onderzoekingen van studenten van het Instituut voor Opleiding van Leraren, studierichting Pedagogiek, is als een van de belangrijke conclusies uit de bus gekomen dat ouders geen gerichte begeleiding krijgen bij het opvoeden van hun kinderen. Etnel heeft dit project begeleid.

"Het invoeren van de vrije opvoeding door de Staat Suriname eind jaren negentig van de vorige eeuw, waarbij kinderen een zekere mate van vrijheid krijgen bij de opvoeding, heeft onder andere ertoe geleid dat door het gebrek aan gerichte begeleiding van de ouders bij de opvoeding van hun kinderen, zaken zoals toenemende criminaliteit onder de jongeren, verval van normen en waarden nu hoogtij vieren. Met dit gegeven is dit project gestart", legt Etnel uit.

Zij streeft om als coördinator met dit project te bereiken:
1 a. Er moet een staatsbesluit komen voor gezinsversterking en begeleidingssysteem voor ouders;
b. Een onderdirectoraat gezinsversterking en begeleiding dat een onderdeel moet worden van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.
c. In elk ressort moet een gezinsversterking en opvoedingscentrum worden opgezet.
d. Strenger beleid bij de bescherming van meisjes.

2. Onderwijs:
a. Kinderen en jongeren moeten gericht begeleid worden om technisch en kritisch te lezen. Er zijn nog teveel kinderen en jongeren die niet de juiste technieken bezitten om goed te kunnen lezen.
b. Leerlingen en scholieren moeten gericht onderwijs krijgen in goed onderzoek te leren doen. Dit is van belang om zo op HBO- en universiteitsniveau het doen van onderzoek en het schrijven van scripties kwalitatief een beter product te leveren door de student. Basisvaardigheden in onderzoek doen kan beginnen bij de leervakken waaronder Geschiedenis, Aardrijkskunde, Biologie en Nederlands
c. Talentontwikkeling als belangrijk educatiesysteem voor de toekomst van de Surinamer

3. Ouderen: recreatie centra voor ouderen. Er kan gebruik worden gemaakt van de reeds bestaande buurthuizen.

Streven in DNA
Etnel heeft zich een goed beeld gevormd wat ze in de komende vijf jaren wil bereiken als lid van De Nationale Assemblee (DNA).
1. Er moet een wet komen speciaal voor bescherming van meisjes en jonge vrouwen tegen criminaliteit en grens-overschrijdende criminaliteit;
2. Een wet voor het huishuur beleid in Suriname. Het huren van huizen moet voor de Surinamer betaalbaar zijn en waardevast. Meer controle en bescherming voor de burger tegen uitbuiters.

Op de vraag waarom zij graag lid wil worden van DNA, antwoordt Etnel: "Ik ben van mening dat het in de politiek niet gaat om waarvoor je kiest, maar meer dan dat. Het geloof laat zien dat het werk binnen de politiek een keuze is welke van jou verwacht dat je met je functie het volk zal dienen en voor het volk zal werken. En dat is absoluut niet zo makkelijk als het staat geschreven, maar ik ben er klaar voor".

Zij is mede ondersteund door jongeren. Zij heeft voor deze doelgroep in petto:
1. Een veilige en standvastige toekomst;
2. Sturing en begeleiding van ouders om hun kinderen tot sterke burgers op te voeden
3. Het instellen van het Nationaal Jongeren Instituut (NJI), welke tot op heden niet is gebeurd.
4. Preventief beleid om het verder verval van normen en waarden tegen te gaan.

Bij haar is het lidmaatschap van het hoogste college van Staat niet 'een baan' om geld te verdienen. "Voor mij is de politiek een roeping, die mij in staat stelt om met drie zaken goed om te kunnen gaan en die zijn: macht, vertrouwen en belangen. Niet een makkelijke opgave, maar ik stel me als mens open voor het positieve en sluit me af voor het negatieve".

Volgens haar voorspelling heeft ze reeds een contante zetel binnen. "Wij gaan voor alle 17 zetels, maar V7 haalt zeker negen zetels in Paramaribo", zegt de kandidaat aan Starnieuws.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April