Vaccinatieweek start met ontwikkeling vijfjarenplan
24 Apr 2015, 23:00
foto


De start van de vaccinatieweek in Suriname is op 25 april 2015 in het Mariott Hotel. Op deze dag wordt een aanvang gemaakt met de ontwikkeling van een vijfjarenplan voor het Nationaal Immunisatie Programma. In dit plan zullen activiteiten opgenomen worden die moeten bijdragen tot het bereikbaar en toegankelijk maken van vaccinaties voor iedereen in Suriname en het verhogen van de vaccinatiedekking.

De week wordt dit jaar over de hele wereld gevierd van 25 april tot en met 2 mei. Voor de Amerikaanse regio (Noord, Midden en Zuid Amerika, en het Caribische gebied) is het al de dertiende keer dat er extra aandacht wordt besteed aan het vaccinatieprogramma. Het regionale startsein voor Vaccination Week in the America’s (VWA) zal plaatsvinden in Ecuador, maar in vrijwel alle landen in de regio zullen verschillende activiteiten plaatsvinden.

Het thema van de vaccinatie week is dit jaar: ‘Boost your power, get vaccinated!’ Sinds de eerste viering in 2003, zijn er meer dan 519 miljoen mensen gevaccineerd tijdens de vaccinatieweek. Deze week heeft als voornaamste doel gelijke toegang tot vaccinaties voor alle mensen van alle leeftijden, te bevorderen. Ook wordt de week gebruikt voor het verhogen van het bewustzijn in de samenleving over het belang en de voordelen van vaccinatie.

De Stichting Regionale Gezondheidsdienst zal meisjes op de lagere school vaccineren met het HPV vaccin, dat bescherming biedt tegen baarmoederhalskanker. Vanaf de laatste week in april zullen de verpleegkundigen van de RGD alle lagere scholen in de kuststreek aandoen. In het binnenland zal er in de gebieden Apoera en Kwamalasamoetoe een vaccinatiecampagne zijn tegen mazelen en rubella, om de bescherming tegen deze ziekten onder die populatie te vergroten. Ook op de scholen in het binnenland zal een start gemaakt worden met de HPV vaccinatie in deze periode.

Er zijn met zowel Guyana als Frans-Guyana gezamenlijke acties en meetings gepland in het kader van de vaccinatie week. De populatie woonachtig in de grensgebieden is vaak moeilijk te bereiken, door de vele migraties. Toch hebben ook zij, net als iedereen in Suriname, recht om beschermd te worden tegen ziekten, en dus op vaccinaties, meent het Bureau Openbare Gezondheidszorg.
Advertenties