Chandra Algoe: Ik ben nimmer verdachte geweest
19 Apr 2015, 00:01
foto


Ex-officier van justitie (ovj) tevens advocaat Chandra Algoe zal juridische stappen tegen minister Edward Belfort van Justitie en Politie ondernemen. Zij vindt dat de bewindsman haar goede naam en eer te grabbel heeft gegooid. Zij is nooit verdacht geweest. Er is ook geen onderzoek tegen haar ingesteld. “Ik ben bijkans 15 jaren ovj geweest en heb steeds plichtsgetrouw mijn taken vervuld en de grootste en zwaarste zaken voorgebracht, met prima resultaten. Eenieder meent nu met vuil te mogen smijten en dat op de hele top van het Openbaar Ministerie. Dat is absoluut onterecht. Ik weet uit eigen ervaring dat het integere en hardwerkende personen zijn en niemand verdient dit”, zegt Algoe in gesprek met Starnieuws.

Over wat zich precies afgespeeld heeft in 2008, wil Algoe kwijt dat ze “verantwoordelijk is geweest in een strafzaak, waarin een fout is gemaakt en ik heb die verantwoordelijkheid op mij genomen. Zaken zijn toen met de top van het Openbaar Ministerie gezamenlijk besproken en afgehandeld naar tevredenheid van alle partijen. Ik heb nadien de procureur-generaal gevraagd mij te ontlasten van mijn taken als ovj en ben toen teruggegaan naar het ministerie van Justitie en Politie. Ik ben nimmer met ontslag gegaan of weder in dienst genomen”. Algoe benadrukt dat niet de indruk gewekt moet worden dat zij een speciale behandeling heeft gekregen. De groene tafel is het laatste redmiddel. Alles wat op een andere manier kan worden afgehandeld, wordt ook als zodanig afgehandeld. Dagelijks worden er zaken buiten proces, met een boete of na vergoeding van schade afgehandeld. Niet eens 50 procent van de strafdossiers van de politie wordt ter terechtzitting afgehandeld.

Geen opsporingsonderzoek
In artikel 145 van de grondwet staat dat het Openbaar Ministerie (OM) met uitsluiting van elk ander orgaan belast is met de vervolging en opsporing van strafbare feiten in geheel Suriname. Niemand anders dan de procureur-generaal (pg) beslist of een zaak opgespoord en vervolgd moet worden. “Er is tegen mij nimmer een opsporingsonderzoek geweest. Ik ben geen verdachte geweest en ben ook nooit verhoord. Er is een gesprek geweest met de top van het OM en de notulen daarvan zijn door meerdere personen getekend. Dat is geen verhoor en zeker geen schuldbekentenis. De wetgever heeft duidelijk omschreven wat een schuldbekentenis is”, stelt Algoe.

De ex-ovj wijst er op dat alles naar tevredenheid is afgehandeld. “Er is geen reden voor de pg om mij geen aanbevelingsbrief te geven. Noch minder is er reden voor de Orde van Advocaten om bezwaar te hebben tegen mijn toelating als advocaat. Mijn milieu en antecedentenonderzoek zijn ook perfect. Er is in ons bestuursrecht nergens een plaats voor de minister gecreëerd om de pg ter verantwoording te roepen of hem te vragen een onderzoek te doen, nota bene van een afgehandelde zaak. Dat behoorde de minister als jurist te weten", meent de ex-ovj.

Roddelgeklets
"De minister heeft geen enkele bevoegdheid de pg iets op te dragen en dat heeft de pg hem ook geantwoord, begrijp ik uit zijn woorden. De pg zou hem gezegd hebben dat hij bemoeit. Ik had het niet beter kunnen zeggen. Wat begreep deze minister niet? Hij heeft zaken in De Nationale Assemblee aangehaald die van mij geen andere status kunnen krijgen dan van roddelgeklets. Als je niets over een kwestie te zeggen hebt, de wet heeft je bevoegdheid omschreven en je hebt je antwoord al van de pg en je gaat toch erover praten, dan is dat roddelen en heeft het geen ander doel dan om mij schade toe te brengen”, zegt Algoe.

Als de minister informatie van de pg heeft gehad sedert 2012, waarom moest hij in april 2015 er plotseling over praten? Als hij de situatie zo ernstig inzag waarom hield hij al die tijd zijn mond? Dit is niets anders dan doelbewust een ander schade te willen berokkenen, meent Algoe.
“Ik probeer te begrijpen wat zijn probleem is en kan het niet bevatten. Ik heb deze man juist altijd geholpen. Ik heb hem begeleid met zijn scriptie en hij is bij mij afgestudeerd. Wat voor reden kan zo iemand hebben om mij zoveel kwaad toe te wensen”, vraagt Algoe zich af.
Advertenties