Gebouwd Erfgoed heeft wel bezwaar tegen gronduitgite
31 Mar 2015, 12:00
foto
Het gedeelte van de Waterkant, tussen de Keizerstraat en Heiligenweg is uitgegeven aan NV Cactus. (Foto: Adagracia Pawiro)


Met grote verbazing heeft de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) kennis genomen van een bericht op Starnieuws van maandag als zou 'de Dienst Monumentenzorg' geen bezwaren hebben gehad tegen de gronduitgifte van een deel van de Waterkant aan NV Cactus. Dit deelt Stephen Fokké van SGES, die ook directeur/site manager van de historische binnenstad Paramaribo is.

Minister Steven Relyveld zei gisteren in De Nationale Assemblee dat 'Monumentenzorg, geen bezwaar heeft tegen de gronduitgifte aan NV Cactus. Hij zei in een schorsing afgestemd te hebben met zijn collega van Onderwijs en Volksontwikkeling, onder wie 'Monumentenzorg' valt. NV Cactus is van plan onder andere een winkelcentrum, een hotel, parkeerfaciliteiten op te zetten aan de Waterkant, tussen de Keizerstraat en de Heiligenweg.

SGES wenst kenbaar te maken, dat zij als monumentenzorginstantie nimmer gekend is over de gronduitgifte aan NV Cactus en derhalve nimmer een advies van 'geen bezwaar' heeft uitgebracht. Als beheerder van de Unesco Werelderfgoedsite kan SGES nooit een voorstander zijn van een dergelijke 'gronduitgifte', waarvan de voorwaarden onduidelijk zijn en de bestemming een bedreiging vormt voor de 'oustanding universal value' van de Unesco Werelderfgoedsite.

SGES geeft naderhand te kennen dat er hoewel er inderdaad voorafgaand aan de gronduitgifte geen advies is ingewonnen bij Monumentenzorg, er achteraf bij de minister van Onderwijs en Volksontwikkeling is aangegeven, dat aangezien het terrein nu eenmaal is uitgegeven, de bestemming die NV Cactus wenst te geven aan het terrein kan worden gerealiseerd, mits aan de Unesco voorwaarden wordt voldaan. "In die zin is er geen bezwaar.
Advertenties