Commewijne kampioen 'Makhan Chor'
06 Mar 2015, 20:30
foto


Commewijne mag zich vanaf vandaag een jaar lang de Makhan Chor kampioen (video) noemen. De jongens van 'de overkant' zijn het snelst bij de pot, die zeven meters in de lucht hing, kunnen komen. Zij waren drie seconden sneller dan de kampioen uit Grankreek. De hoofdprijs is uitgereikt door Aswhin Adhin, minister van Onderwijs & Volksontwikkeling. President Desi Bouterse, die volgens programma de handen van de kampioenen zou schudden en wiens aankomst meerdere malen werd aangekondigd, is niet verschenen.

Het Makhan Chor festival is onderdeel van de 'nationale phagwaviering' in de Palmentuin. Er zijn op deze dag verschillende feesten op diverse locaties gehouden. "Het is niet alleen feesten vandaag maar ook om onze diversiteit, onze eenheid te tonen", zegt Dinesh Malhoe van Ra-Ni Entertainment. "En dat hebben we zeker gedaan. Met zo iets bijzonders als de Makhan Chor is de nationale viering wederom een feit."

Aan het begin van de competitie heeft Adhin het goed opgekomen publiek toegesproken over Phagwa en Makhan Chor. "Krishna is het bewustzijn in ons dat niet discrimineert. Wanneer we spelen met de kleuren, maakt het niet uit met wie we spelen. De kleine Krishna was ook zo zot op boter. Deze werd bewaard, maar hij vond altijd een manier om eraan te komen. Laten we de Krishna in ons aanwakkeren. En wanneer de jongens een piramide vormen om bij de pot te komen, brengen ze eigenlijk liefde naar die pot, onze liefde van eenheid. En in die pot zit wat Krishna het liefst heeft. Deze eenheid moeten we bewaren. Laten we de Krishna in ons aanwakkeren!"

Dit jaar hebben acht groepen, drie meer dan vorig jaar, meegedaan aan de wedstrijd. Bijzonder was de deelname van Naks Kaseko Loco en Sana Budaya. "Phagwa wordt door alle Surinamers gevierd. En we merken dat er elk jaar steeds meer buitenlanders komen meedoen", merkt Malhoe op. "De Makhan Chor heeft ook getoond dat het een festival voor iedereen is. Misschien moeten we de Chinezen volgend jaar erbij halen", denkt Malhoe luidop.
De winnaars gaan naar huis met de Sitarie Malhoe Wisseltrofee en duizend SRD's.

René Gompers
Advertenties