JCI ontwikkelt milieu bordspel voor basisscholen
05 Mar 2015, 02:00
foto
Diego Ameerali, lid van een van JCI Unify, presenteert het bordspel. (Foto: Raoul Lith)


“Het duurzaam oplossen van problemen vergt een goede samenwerking”, zegt Rajiv Hiralal, nationaal president van de Junior Chamber International (JCI) Suriname. In het kader van 100 jaar JCI en het 54-jarig bestaan van JCI Suriname zullen er verschillende projecten uitgevoerd worden. Bij een van de projecten is een milieu bordspel ontwikkeld om de milieubewustwording onder jeugdigen op gang te brengen met als uitgangspunt ‘samenwerking’.

Het thema voor 2015 luidt 'Unite strengths to impact'. Er is voor dit thema gekozen, omdat de organisatie de sterkte van de leden en relevante partners op de juiste wijze wil inzetten voor het teweeg brengen van positieve veranderingen binnen de samenleving. Hiralal zegt dat JCI alle sectoren en individuen bijeen wil brengen om tot duurzame oplossingen te komen. Hij is van mening dat burgers of organisaties een bepaald karakter of leiderschap nodig hebben om problemen duurzaam aan te pakken. Door projecten zal in de komende periode stap voor stap invulling worden gegeven aan niet alleen actief burgerschap, maar ook leiderschap. JCI Suriname bestaat uit verschillende afdelingen. Deze afdelingen zullen in verband met de verjaardag van JCI en JCI Suriname verschillende projecten uitvoeren, met als uitgangspunt ‘Samenwerking'.

Een van de projecten is het 'Green Ambassadors' project. Het doel van dit project is om jongeren zo vroeg mogelijk te betrekken en bewust te maken van de milieubedreigingen. Om dit te bereiken is er een bordspel en een milieuboek in elkaar gezet. Met het bordspel wil de JCI leerlingen op een creatieve en speelse wijze milieubewust maken. “Het is bewust ontwikkeld omdat we weten dat jongeren nog goed gevormd kunnen worden. Zij zullen de richting van de Surinaamse toekomst bepalen”, zegt Deryck Kasandikromo, vicepresident JCI Suriname en een van de grondleggers van het bordspel. Verder geeft hij aan dat het moeilijker is om bij volwassenen het bewustzijn effectief te vergroten. Hij zegt ook dat het bordspel een familiespel is. “Het milieu bewustzijn kan dan op deze manier in de gezinssituatie worden meegenomen. Daar vindt er al samenwerking plaats”, vertelt hij. Dit project is bestemd voor de derde tot en met de zesde klas leerlingen van het basisonderwijs in Suriname.

Het 'Green Ambassadors' project is een landelijk milieubewustwordingsproject. Het bordspel zal gedistribueerd worden op 170 basisscholen die een mediatheek bezitten. Er wordt verwacht om april te starten met de distributie. De missie van JCI is ‘To provide development opportunities that empower young people to create positive change’. JCI Suriname is op 28 februari 1961 opgericht.

Ruiz Kartoredjo
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April