Ethiek in de politiek blijft centraal voor DOE
04 Mar 2015, 22:00
foto


De Partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE), gaat alleen de verkiezingen in. Dit is vorig jaar tijdens een congres al besloten. DOE gaat ook niet samenwerken met de NDP en ABOP. De partij heeft met geen enkele partij afspraken om samen te werken. Verder is het eveneens onwaar dat de DOE-ondervoorzitter heeft bedankt, omdat ze ontevreden zou zijn over haar positie.

Geruchten die het tegendeel beweren, worden via de mofokoranti verspreid. DOE zegt dat het in de Surinaamse politiek vaak voorkomt dat roddels worden verspreid over de tegenpartij, met de bedoeling deze schade te berokkenen. De partij is blij met de afspraken die politieke partijen samen met de president van de Republiek Suriname hebben gemaakt over een te gebruiken ethische code gedurende de verkiezingscampagne. De DOE-voorzitter heeft zich hiervoor altijd al ingezet. Uit analyses van de socioloog professor. dr. Jack Mencke, van de verkiezing van 2010 blijkt dat DOE toen als enige een campagne heeft gehouden waar schelden en bekladden van andere partijen of personen, die ook in de race waren, niet is voorgekomen.

Over de attitude van de DOE-fractie in het parlement; consequent in het verlenen van quorum, consistent en duidelijk, altijd Pro Suriname, open, eerlijke en goed beargumenteerde debatten, hebben zelfs collega-parlementariërs zich positief uitgelaten. DOE zegt dat er niet alleen rekening gehouden moet worden met geschreven, maar ook met ongeschreven regels. Ethiek is immers het geheel van gedachten over en visies op de gedrags-regels die mensen tegenover elkaar en tegenover de natuurlijke omgeving in acht moeten nemen. De ethische regels kunnen heel strikt en dwingend zijn, zoals in het fundamentalisme, maar ook veel minder nauw omschreven.

De partij betreurt het dat er in de Surinaamse politiek flink wordt geroddeld en feiten worden verdraaid, met de bedoeling om anderen die ook in de race zijn opzettelijk schade te berokkenen. Ook worden burgers misleid en kunnen er voor de samenleving negatieve gevolgen uit voortkomen. Burgers kunnen voorkomen dat leugens verspreid worden via de mofokoranti, door gewoon niet mee te doen met roddelen, zegt de partij. “Door zo een opstelling draagt u bij aan een ethisch correcte beleving van het recht op vrije meningsuiting en geeft u de stemmers een eerlijke kans om te overwegen wat te doen op dag van de verkiezing.”
Advertenties