Media aandacht verkiezingscampagne in belang kiezers
03 Mar 2015, 05:00
foto
De Amerikaanse journalist Patrick Butler tijdens de workshop in het Lalla Rookhgebouw.


De media aandacht die wordt gegeven aan de verkiezingscampagne van politieke partijen zal meer in het belang van het publiek en de kiezer moeten zijn. Politieke partijen en politici krijgen te veel aandacht, terwijl het in een verkiezingscampagne er juist om gaat wat zij aan de kiezer te bieden hebben. Werkgelegenheid, huisvesting, corruptiebestrijding, het milieu, gezondheidszorg, mensenrechten en economische vraagstukken, blijken de belangrijkste issues te zijn waarin het publiek is geïnteresseerd, echter komen deze onderwerpen weinig of helemaal niet aan de orde op de politieke podia.

Deze onderwerpen hebben aankomende journalisten en studenten, journalistiek van de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs gisterenavond aangedragen tijdens de workshop ‘onafhankelijke verslaggeving tijdens de verkiezingscampagne. De trainingsworkshop die twee dagen in Paramaribo wordt gehouden en twee dagen in Nickerie is een samenwerking tussen de Surinaamse Vereniging van Journalisten en de ambassade van de Verenigde Staten in Suriname. Gastspreker is de Amerikaanse journalist Patrick Butler.

Op de eerste dag die bestemd was voor aankomende journalisten en journalisten die nooit verslag hebben gedaan van een verkiezingscampagne, is in de diepte ingegaan op de rol van de journalist tijdens de race naar de verkiezingen toe en het grote belang van het publiek bij een verkiezingscampagne. Er is vanuit internationale journalistieke principes en methodes geleerd hoe beter en kwaliteitsnieuws in de media te brengen. De junior journalisten en studenten hebben naast journalistieke skills ook kennis gemaakt met wat in de journalistiek genoemd wordt gedragscodes in het beroep.

Gerichte onderwerpen
De deelnemers aan de workshop hebben geleerd hoe voorbereid met gerichte vragen en onderwerpen een politieke bijeenkomst te bezoeken. Wanneer de journalist met voorwerk op de hoogte is van wat in de gemeenschap leeft, welke issues belangrijk zijn voor het publiek en die voorlegt aan de politici, zal het product beter worden en meer waarde toevoegen aan de media-aandacht voor verkiezingscampagne.

“Ga gericht met vragen en onderwerpen, leg die voor aan de politici, hoe heeft hij of zij bijvoorbeeld nagedacht over huisvesting, heeft die partij of politicus een plan hoe de issues aan te pakken, wie zijn de kandidaten, aan welk profiel voldoen zij, hoe wordt de verkiezingscampagne van de partij en de kandidaten gefinancierd, vanwaar komt het geld en hoe wordt het verantwoord”, gaf Butler zijn gehoor mee. Politici zullen volgens hem dan ook gerichter campagne voeren wanneer journalisten zich kritischer opstellen.

Vuil is onvermijdelijk
Volgens Butler is het niet te vermijden dat ook van vuilsmijten, partij- en persoonlijke propaganda en onbelangrijke issues verslag wordt gedaan tijdens de verkiezingscampagne. Ook dit heeft of kan een nieuwswaarde hebben. Volgens hem is Suriname geen uitzondering hierop en komt het vrijwel overal voor. “Maar dat zou niet de boventoon mogen voeren” zegt Butler.

Butler is lang blijven stilstaan bij het onderwerp ethiek in de journalistiek. Hij heeft meermalen, na praktische voorbeelden te hebben besproken, benadrukt dat de journalist te allen tijde een onafhankelijke status moet blijven behouden. Openlijke partijpolitiek bedrijven, het aannemen van geld voor het wel of niet publiceren van nieuws, of geschenken accepteren en een dubbele rol vervullen als journalist en tegelijkertijd openlijk sympathiseren met de een of andere politieke partij of politici is conflicterend binnen de journalistiek.
De tweede dag (vandaag) is bestemd voor de meer ervaren journalisten die tenminste verslag hebben gedaan van een verkiezingscampagne. Nadat in Nickerie dezelfde workshop zal worden afgewerkt, wordt de workshop afgesloten met een paneldiscussie donderdagavond in Tori oso. Deze paneldiscussie is open voor het publiek.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April