Santokhi: Minister JusPol moet korpschef strak aanpakken
20 Sep 2010, 20:30
foto


Ex-minister van Justitie & Politie, Chandrikapersad Santokhi, deelt de bezorgdheid van zijn opvolger Martin Misiedjan over de slechte communicatie eigenschappen van korpschef Delano Braam. Santokhi ergert zich nog steeds er aan dat Braam gewoon weigert het politiekorps te leiden als een ondergeschikte naar het bevoegd gezag.
Santokhi adviseert minister Misiedjan de korpschef strakker aan te pakken. “Schriftelijke afspraken en een wekelijkse justitiële top, zou ik hem willen adviseren”, zegt Santokhi. De gewezen minister, die nu parlementariër is, zegt dat er de afgelopen maand zoveel onduidelijke criminele zaken zich hebben afgespeeld, maar de korpsleiding zwijgt in alle talen en communiceert niet met de procureur-generaal en de minister van Justitie en Politie.

Zelfde problemen
Ik heb dezelfde problemen gehad, waarvan ik hoor dat mijn opvolger nu opmerkingen over maakt, zegt Santokhi. In het parlement is vandaag ook aangegeven dat er veel vragen zijn voor minister Misiedjan over wat er gebeurd is op Albina. Er is een verdachte van Papatam uit de cel van Albina bevrijd. Er is onduidelijkheid over de 166 kilogram cocaïne die in Engeland is ontdekt. Deze boot deed ook de haven van Suriname aan. Er zijn vier moorden binnen twee weken.

“De pers vraagt naar informatie, maar ook het bevoegd gezag wil van de politieleiding weten wat er gebeurt. Dus ik kan helemaal aanvoelen wat de minister bedoelt. De korpschef vergeet dat de minister direct aan de president moet kunnen rapporteren en aan het parlement. Ik heb toen ik minister was, de korpschef vaker gevraagd een maandelijkse persconferentie te houden en intern structuren te maken om te communiceren. Hij heeft dat nooit gedaan”, zegt Santokhi.

Wil geen gezag
Volgens Santokhi heeft Braam het probleem dat hij zich niet kan onderwerpen aan gezag boven hem. “Hij wil alleen gezag van de president aanvaarden. Maar dat is niet zo geregeld binnen het politiekorps. Ik heb toen voor hem de zaken schriftelijk op een rij gezet. Hij wil net als de bevelhebber van het Nationaal Leger rechtstreeks met de president communiceren, maar dat is bij wet geregeld voor het Nationaal Leger. Voor het politiekorps geldt dat de minister van Justitie en Politie de algemene leiding heeft over de politie. De procureur-generaal heeft de leiding van de justitiële politiezorg. Voor het beheer en interne organisatie is de korpschef verantwoordelijk”, zegt Santokhi.

“In mijn periode heb ik geprobeerd heel goed overleg te hebben. Wat er niet gebeurde is dat men zich niet hield aan de afspraken, met als gevolg dat de minister van Justitie en Politie ook vragen moest beantwoorden die door de korpschef beantwoord moeten worden”, zegt Santokhi.

Hij adviseert de minister om afspraken schriftelijk moet vastleggen. Het moet duidelijk zijn in welke gevallen de minister en de procureur-generaal meteen in kennis gesteld moeten worden. “Ik heb heel vaak de informatie gehad waarvan korpschef geen enkele kennis droeg. Maar dat komt vanwege mijn rol als ex-politieman en mijn eigen gedrevenheid. Het is niet goed dat ik eerder vanuit de dienst of op een andere manier wordt geïnformeerd dan de korpschef”, zegt de gewezen minister.

(Wilfred Leeuwin)



Advertenties