Mansaram: Van der San laag-bij-de-gronds bezig
01 Feb 2015, 00:00
foto
Sharmila Kalidien-Mansaram


Sharmila Kalidien-Mansaram is er niet over te spreken dat de directeur van het kabinet van de president, Eugéne van der San, haar salaris heeft geblokkeerd. Zij werd als onderdirecteur Algemeen Beheer op het ministerie van Justitie en Politie in november 2010 ontslagen. Het Hof van Justitie heeft het ontslag nietig verklaard. Mansaram kan niet worden uitbetaald, omdat Van der San hier een stokje voor heeft gestoken. "Dit is de zoveelste lafhartige en laag-bij-de-grondse aanval op mij. Laat het volk zien hoe rancuneus deze regering is tegen mensen die opkomen voor de belangen van het volk en hoe zij wetten en regels denkt te vertrappen", zegt Mansaram aan Starnieuws.

Mansaram stelt dat Van der San maar vooral moet doen wat hij niet laten kan. "Ik heb steeds mijn diensten aangeboden sinds het vonnis is betekend aan Justitie, doch men schroomt er niet voor om zelfs vonnissen van de rechter opzij te zetten en eigen rechter te spelen. Van der San denkt boven wet en recht te staan of hij speelt een beroepsinstantie voor het Ambtenarengerecht, zonder dat hij kaas schijnt te hebben gegeten van de ambtenarenregelgeving", meent Mansaram.

"Neem nou het voorbeeld dat Van der San beweert dat op basis van een vormfout van justitie, mijn ontslag door de ambtenarenrechter nietig is verklaard. In het vonnis heeft de rechter duidelijk aangegeven dat het ontslag in strijd is met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Zelfs een ezel kan dat lezen maar waarschijnlijk kan Van der San het gewoon niet. Ik wacht rustig op wat Van der San nog meer in zijn mars heeft en dan zullen er opnieuw maatregelen volgen en ik verzeker Van der San dat hij ook deze keer in het stof zal bijten. Want in achterkamertjes scenario's bedenken om politieke opponenten brodeloos te maken, is voor mietjes weggelegd en een kabinetsdirecteur totaal onwaardig. Triest dat zulke figuren het voor het zeggen hebben nota bene op het kabinet van de president", stelt Mansaram.

Reactie Van der San
Directeur Van der San om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hier een procedure die binnen de administratie van de overheid moet worden afgerond, vanuit het ministerie van Justitie en Politie onderhands naar belanghebbende werd verzonden. Het Ambtenarengerechtshof heeft in deze zaak een oordeel gegeven in het voordeel van Mansaram. Echter heeft het Hof van Justitie volgens hem duidelijk kenbaar gemaakt dat 'de motivering van het ontslagbesluit voldoende duidelijkheid biedt in de reden voor het ontslag en de gedragingen die tot het ontslag hebben geleid zijn naar het oordeel van het Hof in het ontslagbesluit deugdelijk gemotiveerd'. In het vonnis staat verder: 'Het Hof zal dan ook voorbij gaan aan die grond”. In de betreffende ontslagresolutie werd de bepaling in artikel 69 lid 2 onder e namelijk 'Wegens aan hem/haar te wijten onmogelijkheid van samenwerking' gehanteerd, citeert Van der San.

"Laat mij, die geen kaas schijnt te hebben gegeten van de ambtenarenregelgeving volgens Mansaram, u vertellen dat bij de toepassing van artikel 69 van de Personeelswet betrokkene niet in de gelegenheid hoeft te worden gesteld zich te verweren. Hier is een vormfout begaan door het ministerie van Justitie en Politie, misschien moedwillig, om Mansaram tegemoet te komen. Mansaram werd in de gelegenheid gesteld op grond van artikel 61 van de Personeelswet zich te verweren", stelt de directeur van het kabinet van de president.

Los van deze omissie, heeft het Hof ook op grond van andere overwegingen Mansaram in het gelijk gesteld en dientengevolge het ontslagbesluit vervat in de resolutie van 29 november 2010 bureau no. 7033/10 nietig verklaard, zegt Van der San. Hij merkt op dat op grond van dit vonnis in het hoger aangehaald schrijven, aan de minister van Justitie en Politie te kennen wordt gegeven, dat de rechtsrelatie met Mansaram voor wat haar rechtspositie als ambtenaar betreft, vanaf 1 maart 2011 dient te worden hersteld, evenwel met toepassing verklaren van artikel 28 lid 3 van de Personeelswet juncto artikel 1614b van de Zevende Titel A van het Derde Boek van het Surinaams Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat 'Geen loon is verschuldigd voor de tijd, gedurende welke de werknemer de bedongen arbeid niet heeft verricht' het zogenaamde 'No work no pay' principe .

SRD 383.101,60
"Wat Mansaram razend heeft gemaakt is het feit dat anders is beslist op het schrijven van haar advocaat om doorbetaling van het salaris zijnde een bruto bedrag van SRD 383.101,60 (driehonderd drie en tachtig duizend honderd en één 60/100 Surinaamse Dollars). Dit bedrag wilde Mansaram eventjes innen zonder iets ervoor te hebben gedaan, dan in de gemeenschap allerlei onzin te verkondigen", stelt Van der San. Hij merkt op dat over het recht op het salaris in het vonnis met geen woord is gerept; trouwens dat kan ook niet zonder meer als de bedongen arbeid niet is verricht. "Overigens zouden wij graag in beroep willen gaan tegen dit vonnis. Jammer genoeg heeft Mansaram het voordeel van het feit dat hier geen beroepsmogelijkheid bestaat wat in een rechtsstaat ook niet kan. Terwijl Mansaram verder tekeer gaat als een viswijf achter de toonbank, begrijpt zij wel waar het over gaat, immers ze zegt zelf 'want ik heb steeds mijn diensten aangeboden sinds het vonnis is betekend aan justitie etc.' en inderdaad maakt zij rechtmatig aanspraak op salaris vanaf dat moment. Dus zo gek is ze weer niet. Maar ze wordt boos op Van der San, wanneer hij een stokje voor haar inhaligheid steekt".

"Van iemand die jurist is althans, de verhalen hoe ze aan de titel is gekomen zijn alom bekend, verwacht je zulke domme uitspraken op haar gebied niet. Aan mijn theoretische en praktische kennis kan zij niet tippen. Als kabinetsdirecteur houd ik mij niet bezig met allerlei politieke onzin, maar handel binnen mijn taken en bevoegdheden. Ik wacht met verlangen op het moment om in het stof te bijten. Jij met je grote bek; toen ik als ambtenaar, directeur op het ministerie van Binnenlandse Zaken, in aanvaring kwam met Venetiaan als president en Joella-Sewnandan als minister van Binnenlandse Zaken in 2000 en niet verder wilde werken onder deze personen, heb ik ontslag genomen en ben in Nederland gaan werken, hoewel ik meer dan wie dan ook een beroep op de Personeelswet kon doen. Als je niet onder Bouterse als president wilt werken neem dan ontslag dan ben je pas geweldig", stelt Van der San.


U kunt de brief van de directeur van het kabinet van de president en het vonnis van het Hof van Justitie hier downloaden.
pdf-icon.gif brief_1.jpg     pdf-icon.gif brief_pag_2.jpg     pdf-icon.gif Mansaram_S._ca_de_Staat_Sur_.pdf                
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April