Aanleg lozingen te Army vordert moeizaam
28 Jan 2015, 21:00
foto
Het graafwerk voor het aanleggen van lozingen wordt dichtbij de huizen gedaan. (foto: BIC-Para)


Er komt een eind aan de wateroverlast te Army, Billiton. Het commissariaat van Para heeft in eigen beheer graafmachines ingezet om 500 meter lozingen aan te leggen met een aansluiting op de infrastructuur van Suralco. In het gebied is er gebouwd zonder rekening te houden met de ruimtelijke ordening. Volgens het hoofd van de afdeling Operationele Diensten, Stuart Lemmert, hebben de huishoudens al jaren wateroverlast bij regenval.

Army is gevestigd in een oud mijngebied van de Billitonmaatschappij. Huishoudens lozen hun overtollig water in het lager liggend zwampgedeelte van het gebied. Bij regenval raakt de grond verzadigd en loopt het water tot in de huizen. De technische dienst heeft onderzoek gedaan naar de aanleg van lozingen om het overtollige water vlot te doen wegtrekken.

Een graafmachine moet de zwamp in het gebied ontlasten en verbinden met het Blauwmeer. Vervolgens moet een kleine graafmachine lozingen aanleggen naar de hoofdlozing. Gedetineerden die vrijwillig werken, graven lozingen vanuit de huizen, omdat de machines vanwege de posities van de woningen niet in de buurt kunnen komen. De werkzaamheden kunnen volgens Lemmert ongeveer een week duren.

Lemmert zegt dat de bewoners hun vuil verantwoordelijk moeten verwerken. Er komt twee keer per week een vuilwagen van het commissariaat langs om huisvuil op te halen. “Indien de bewoners onverantwoordelijk omgaan met hun vuil en het terecht komt in de lozingen, zullen zij wederom in het zelfde probleem verkeren”, waarschuwt Lemmert.
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April