CBvS: Ondanks verminderde inkomsten, groei economie
23 Jan 2015, 13:03
foto
De president van CBvS, Gillmore Hoefdraad, op de nieuwjaarsreceptie. (Foto: René Gompers)


De Surinaamse economie heeft het zwaar weer van de internationale economie redelijk goed doorstaan. In 2014 is de economie net als in 2013 in vergelijking met de geschatte wereldgroei en die van de regio harder gegroeid. Volgens het Internationaal Monetair Fonds eindigt het land met ruim 2 procent boven het gemiddelde van Zuid-Amerika en het Caribisch Gebied.

Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), heeft dat zojuist aangegeven bij zijn nieuwjaarsrede in het Ramada Paramaribo Princess hotel. Dalende internationale prijzen voor de exportproducten van het land waren in 2014 één van de voornaamste uitdagingen. Voor Suriname was de uitdaging van gedaalde prijzen voor goud en ruwe olie en zwakte in de aluminiumindustrie. Voor het land betekende dat verminderde exportopbrengsten, verminderde overheidsontvangsten en een navenant veel lagere deviezen toevloei aan de internationale reserves onder beheer van de Centrale Bank van Suriname.

Was de bijdrage van de mijnbouwsector aan de internationale reserves in 2012 nog US$ 525 miljoen, in 2014 daalde die met de helft tot US$ 237 miljoen. “Er was sprake van sterk verminderde inkomsten voor de overheid. De mijnbouwinkomsten vielen met meer dan 34 procent terug.” De grote beleidsuitdaging was dus hoe te midden van sterk verminderde inkomsten, de tering naar de nering te zetten, schetst Hoefdraad het monetair beeld. “Hoe zorg te dragen voor macro-economische stabiliteit en financiële gezondheid, en hoe het groeipotentieel van de economie te behouden.” Interventies en de regering blijven wijzen op de noodzaak van de tering naar de nering te zetten en een efficiënt financieel beleid te voeren, zijn de beleidsinstrumenten van de Centrale Bank bij deze uitdaging geweest.
Advertenties