Amerikaanse stad klaagt Braziliaanse Petrobras aan
27 Dec 2014, 10:00
foto


De Amerikaanse stad Providence in Rhode Island klaagt de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras aan. De stad heeft als investeerder verliezen geleden door een corruptieschandaal van de oliemaatschappij. Petrobras wordt geleid door de staat.

Hooggeplaatsten binnen het bedrijf zijn genoemd als verdachten. Providence beweert dat Petrobras valse informatie aan de beleggers heeft verschaft. Zo zou de waarde van het bedrijf zijn opgeblazen. De advocaten van de stad zeggen dat toen het corruptieschandaal publiekelijk werd, de investeringen van Providence kelderden.

Tot nu toe zijn 39 mensen in Brazilië aangeklaagd op beschuldiging van corruptie, witwassen en afpersing. Ze zijn ervan beschuldigd een kartel te vormen om de prijzen van grote infrastructurele werken van Petrobras op te drijven. Het geld werd met een regeling gekanaliseerd om politici te betalen. De leidinggevenden riskeren gevangenisstraffen van meer dan 20 jaar.

Deze kwestie heeft voor veel opschudding gezorgd in de regering van president Dilma Rousseff. De huidige Braziliaanse president heeft zeven jaar, tot 2010, leiding gegeven aan Petrobras. Ze heeft elke kennis van de regeling ontkend.
Volgens de Braziliaanse federale politie heeft de groep verdachten meer dan US$ 3.9 miljard weggemaakt. De politie heeft het schandaal beschreven als ‘atypische’ financiële transacties. De Braziliaanse rechtbank heeft ongeveer US$ 270 miljoen aan bezittingen die behoren aan de verschillende verdachten geblokkeerd Federale agenten zeggen dat contracten ter waarde van US$ 22 miljard als verdacht worden beschouwd.

Voormalig Petrobras-directeur Paulo Roberto Costa, die bij het bedrijf heeft gewerkt van 2004-2012, heeft de onderzoekers verteld dat politici een commissie van 3 procent kregen op getekende contracten gedurende zijn periode.
Advertenties