Eerste erfkraan Goede Verwachting, mooi kerstcadeau
25 Dec 2014, 01:00
foto
Ressortsraadslid Silvana Afonsoewa drinkt een slokje water van de eerste erfkraan op Goede Verwachting. (Foto: René Gompers)


“Aaay, a switi man”, glimlacht Robby Bannavo breed. Dan neemt hij nog een flinke slok van het water uit de nieuwe erfkraan. “Mi o pasa wan bun kresneti”, zegt Georgetine Joop. De kraan staat op haar erf. Woensdagavond is met de overhandiging van de eerste erfkraan op Goede Verwachting een startsein gegeven voor het project om de huishoudens in dit ressort van erfkranen te voorzien. De ruim 200 gezinnen hoeven dan niet meer kilometers ver te lopen om water te vullen.

Er is de afgelopen drie jaren veel te doen geweest om het occupatieprobleem op Goede Verwachting op te lossen. Er is veel werk verzet om de bewoners uit de illegale sfeer te halen. De eerste kraan staat in ‘Blok 3’, waar ruim 200 gezinnen afhankelijk zijn van de openbare tapkranen. Het is in vooral dit gebied dat volwassenen en kinderen lange afstanden moeten afleggen om hun water te halen en te sjouwen naar huis terug. Bannavo is blij met het project. “Dalijk unu nafu sjow so fara moro. A watra o de let tap a prasi now.” Georgetine is heel dankbaar. “We stonden al om vier uur 's morgens op om water te halen. Het is niet goed voor de kinderen geweest, omdat ze dan vermoeid op school aankwamen. Dat is nu voorbij.”

Het watervoorzieningsproject is getrokken door assembleelid André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) en ressortsraadslid Silvana Afonsoewa. Marlon Oosterling, hoofd Dienst Watervoorziening, geeft aan geen voorstander te zijn van de erfkranen. Er is toch hiervoor gekozen om de mensen alvast tegemoet te komen. Over enkele maanden zullen de openbare tapkranen langs de wegen worden gesloten omdat deze een gezondheidsrisico met zich meebrengen. De kosten voor het opzetten van een erfkraan zijn SRD 1900. Hiervoor is een betalingsregeling getroffen met de gebruikers.

Misiekaba, Afonsoewa én Oosterling drukten de bewoners op het hart zo snel mogelijk te betalen, zuinig om te gaan met het water en de regels strikt op te volgen. Er zijn ook harde afspraken gemaakt. “No go koti den buis”, waarschuwde Oosterling. “Ala sma o feni a watra. Ef wo koti den buis, SWM o tap a watra.” De bewoners uitten hun dankbaarheid aan Misiekaba, Afonsoewa en Oosterling met speciale pangi’s. Georgetine is ingetogen. “Twaalf yari mi e tan dya kaba. Disi na wan mooi kerstcadeau.”

René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April