Baby Maxx speelt Jezus in levende kerststal
24 Dec 2014, 20:00
foto
Terwijl Maria kindje Jezus houdt, zet Jozef een dekentje over zijn hoofd tijdens het kerstverhaal voor de St. Petrus en Paulus Basiliek. (Foto: Ranu Abhelakh)


De jongeren van de St. Petrus en Paulus Basiliek hebben dinsdag het kerstverhaal opgevoerd. Op het voorplein van de Basiliek was een houtenstal opgezet. Maxx Keizer mocht baby Jezus spelen. In de stal met levende dieren, omringd door kinderen, camera’s en mobieltjes, keek de kleine Jezus met fopspeen in de mond vrolijk om zich heen.

Gekleed in kleurrijke kostuums hebben de jongeren het kerstverhaal neergezet: van engel Gabriel die tot Maria sprak, tot aan het bezoek van de drie koningen, de Wijzen uit het Oosten. “Wij laten hiermee zien dat waar er liefde is, er creativiteit ontstaat”, vertelt pater Esteban Kross over de bedoeling van de opvoering. De misdienaars-acolieten van de Basiliek hebben samen het stuk in elkaar gezet en een week geoefend. “Het samen bezig zijn, schept liefde. Wanneer kinderen bezig zijn en zelf initiatieven ondernemen, komen meer mensen vanzelf helpen.” Zo heeft Micle Fung zijn ezels, konijnen en geiten, twee van elk, ter leen geven voor de stal. “Hij vroeg of zijn twee schildpadden ook mee mochten doen”, lacht Kross nog even na.

Voor Sheena Kromowidjojo en Sebastiaan Keizer is het een grote eer dat hun zes maanden jonge Maxx mocht meespelen. Het gezin is op vakantie in Suriname. Wij zijn eigenlijk komen kijken naar het spel, waar mijn nichtje Caithlin Peelen de rol van Maria speelt, vertelt de moeder. “Een minuut voor de opvoering is Maxx, ter leen gevraagd. Gelukkig is hij niet eenkennig.”

Naast de echte dieren en mooie kostuums, maakt een baby het verhaal alleen maar levendiger, zegt Kross. Ondanks de stromende regen, hebben vele ouders hun kinderen gebracht om het kerstverhaal mee te maken. De kinderen waren zichtbaar onder de indruk. Samen zongen zij kerstliedjes en probeerden steeds dichterbij baby Jezus in de kribbe te komen. Hier en daar was er toch getwijfel: was het een pop of toch een echte baby? Maria en Jozef (Elgin Romalho) kregen het na de opvoering extra druk. Met baby op de arm, moesten zij links en rechts poseren voor de foto. Het is derde keer dat de jongeren van de St. Petrus en Paulus Basiliek dit spel hebben opgevoerd. Bouwbedrijf Dundas heeft de stal van hout en stro opgezet. Vanavond houden verschillende christelijke gemeenten hun nachtdiensten, gevolgd door een hoogmis van kerst op donderdag en vrijdag.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April