Blog: Touch of Christmas
24 Dec 2014, 12:00
foto


Opnieuw beginnen en goed doen kan je, zolang je leeft, elke dag! Het kerstfeest en de naderende jaarwisseling zijn echter elk jaar weer de periode bij uitstek waarbij wij veel toegankelijker, geefs en soms uitgesproken royaal lijken te zijn.
Wij neigen naar uitgebreide terug- en vooruitblikken als het gaat om de relatie met onszelf, de werkomgeving en de directe naasten. Mooie wensen en goede voornemens worden in allerlei vormen gedeeld. In de geest van het kerstfeest staan wij open voor het goeds in de mensen om ons heen en wordt extra aandacht gegeven aan de kwetsbaren. Kerken die door het jaar heen vrijwel leeg zijn, zullen zich nu ook weer vullen met mooi geklede mensen die zo graag de kerstnachtmis bezoeken om naar het kerstevangelie te luisteren.

Allen die echter vanuit een werkelijke christelijke grondslag in het leven staan, weten dat wij elke dag opnieuw kunnen kiezen om Hem God te laten zijn. Dat betekent niet alleen een luisteren naar, maar vooral ook een leven vanuit wat het (kerst)evangelie aangeeft. In het kerstfeest staan wij elk jaar weer stil bij hoe groots het geschenk is dat met de geboorte van dat klein kind aan deze wereld werd geschonken. Dat weten en daar naar leven, in een wereld waar zo erg veel op je afkomt, is zo eenvoudig nog niet, zullen velen met mij eens zijn. Geloven betekent dat je als christen Hem vertrouwt te zijn de Voorziener, Versterker, Raadgever, Gids en Redder. Onvoorwaardelijk blijven geloven en vertrouwen ook wanneer je verdrietig bent, je eenzaam voelt of gewoon overspoeld wordt door wat deel uitmaakt van de weg die je moet afleggen. Dat is de opdracht die vanuit elk geloof wordt meegegeven.

Nee, ik heb geen theologie gestudeerd; ben zelf ook constant zoekende en heb niet de intentie te preken. En toch neem ik de vrijheid een oproep te doen om bij deze kerstviering verder te kijken dan de voornamelijk door de commercie gedreven oppervlakkigheid en pracht en praal van kerst. En eenmaal op weg naar een nieuw jaar toch nog even de volgende korte reflectie.
Wat doet er echt toe voor Suriname op weg naar 2015? Voor de republiek een bigi-yari in het komende jaar; in politieke zin een verkiezing met welke uitkomst voor onze toekomst? De sectoren onderwijs en milieu en ons verouderd rechtssysteem en duurzame armoedebestrijding vragen veel aandacht. De vooruitzichten voor de mijnbouw, hoewel afhankelijk van de dalende wereldmarktprijzen, zijn gunstig. Voor een generatie goed opgeleide dertigers die zich inzet voor professionalisering van onder andere de toerisme en ICT sector kan ook 2015 een mooi jaar worden. Opnieuw beginnen of een andere aanpak zijn hard nodig als het gaat om de bestrijding van huiselijk geweld en de mentale training en begeleiding van (kwetsbare) jongeren. Ook de kwaliteit van politiekvoering vraagt aandacht, evenals de vorming van jong politiek leiderschap. Wie willen fakkeldragers zijn die gaan voor verandering en die durven in te gaan tegen de gevestigde (wan)orde?

Wat is voor u belangrijk in uw leven van alledag? Alles dat goed is, ons aan elkaar verbindt en trots maakt dienen wij te koesteren. Gaat ook u die extra mijl om in vertrouwen vooruitkijkend en daarbij vooral gelovend in de kracht van het positieve op weg te gaan voor Suriname? Durft ook u opnieuw te beginnen daar waar het moet, dan kan dit echt elke dag!
Mijn motto voor 2015 is: stepping out of shadows to shine, serve, support, share and sensitize in the name of this baby boy that came to save this world! This world and Suriname deserve the best of each of us.

Helyante Mac-Donald

www.CrossedLinesadvisory.sr/blog CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties