Middellijn: Kabinet heeft geen politieonderzoek gestopt
23 Dec 2014, 12:00
foto


Het kabinet van president Desi Bouterse heeft het politieonderzoek tegen Baasa-voorzitter Nicolaas Priesierie niet stopgezet. Beleidsmedewerker Kenneth Middellijn die in een eerder artikel op Starnieuws wordt genoemd, is verbaasd en gebelgd over dat hij met de haren erbij wordt gesleept. “Het kabinet en zeker ik heb geen enkele interventie gedaan om een politioneel onderzoek stop te zetten”, deelt Middellijn mee. Hij zegt inderdaad gebeld te hebben met de politie, maar niet om een politieonderzoek tegen Priesierie stop te zetten.

Middellijn die aan Starnieuws de achtergrond van deze kwestie uitlegt, zegt dat op Moengo in het district Marowijne burgers zich hebben gebundeld om daar een verkavelingsproject te ontwikkelen. Priesierie is de gevolmachtigde belangenbehartiger van de groep. Het project genaamd 'Adabie' ligt achter de Adabie-school. Het gaat om ongeveer 28 hectare domeingrond. De bewoners hebben 10 hectare ingenomen. “Het gaat dus om occupanten die domeingrond hebben ingenomen. Deze kwestie is onder de aandacht gebracht van het kabinet. Ik heb geconstateerd dat de occupanten al wegen hebben aangelegd, woningen gebouwd en anderen bezig zijn te bouwen”, legt Middellijn uit.

De beleidsmedewerker van de president zegt dat het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), twee keer Priesierie heeft aangeschreven om te ontruimen. In een brief die Middellijn aan Starnieuws toont, verweert Priesierie zich op de tweede sommatie van RGB. In die brief schrijft Priesierie aan de minister dat het huisvestingsprobleem nijpend is, niets voor de groep wordt gedaan en zij daarom het heft in eigen hand heeft genomen. Het verzoek wordt ook gedaan de ingenomen gronden die door de groep zijn aangevraagd toe te wijzen.

Middellijn zegt dat vanuit het kabinet is besloten dat het gaat om een kwestie die het ministerie van RGB zou moeten aanpakken. “Het gaat niet om particuliere terreinen maar om domeingrond. Ik heb toen naar de politie gebeld en meegedeeld dat wat de occupatie betreft het ministerie van RGB dat zal overnemen. Ik heb met geen woord gerept over stopzetten van een politioneel onderzoek. Het is juist de policy van het kabinet om niet te interveniëren in zulke zaken. Als er een politieonderzoek loopt tegen een burger, dan moet de politie haar werk normaal blijven doen”, zegt Middellijn. Hij benadrukt dat het dispuut tussen Priesierie en Ronnie Brunswijk compleet los staat van deze kwestie.

Wilfred Leeuwin
Advertenties