BvL morgen weer aan het werk; stelt vertrouwen in president
02 Dec 2014, 13:18
foto
Bestuursleden van de BvL op een persconferentie vanmiddag. Voorzitter Wilgo Valies in het midden. (Foto: Raoul Lith


De acties van de Bond van Leraren (BvL) zijn opgeschort. Dit heeft de algemene ledenvergadering zojuist besloten. De president heeft de toezegging vrijdag gedaan dat hij een oplossing wil. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL, zei tijdens een ontmoeting met de pers dat er alle vertrouwen is in het staatshoofd dat er een oplossing komt.

De BvL is niet te spreken over de brief die gistermiddag is ontvangen van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken. Daarin is meegedeeld dat het kabinet van de president niet verder wil onderhandelen met de onderwijsbonden. De raadslieden Jules Wijdenbosch en Eddy Jozefzoon zijn niet te spreken over de toonzetting van een brief die de BvL op 26 november heeft geschreven aan de president. Ook publieke uitspraken van Valies zijn niet in goede aarde gevallen. Op grond hiervan is de uitvoering van een missive om in fasen de herwaardering uit te voeren, stopgezet.

Valies merkt op dat in de brief uiting is gegeven aan de gevoelens van de leraren. Er wordt al bijkans twee jaar onderhandeld, zonder resultaat. Daarom is uiteindelijk besloten om prikacties te voeren. Vrijdag, 28 november nadat de gewraakte brief al was geschreven, waren de leraren naar het kabinet van de president. Zij werden aangehoord door Bouterse die de toezegging deed dat de zaak opgelost moest worden. Binnen een uur daarna werden de onderwijsbonden BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) door de raadslieden uitgenodigd voor een gesprek op het kabinet van de president.

Tijdens het onderhoud waren er twee agendapunten. Bespreking knelpunten en hoe verder. Valies zegt dat de raadslieden moeite hadden met de brief en wilden dat deze ingetrokken zou worden. De BvL staat achter het schrijven en weigert dit terug te nemen. Het gesprek is daar gestopt. Gisteren schreef Leilis de brief naar de onderwijsbonden. Valies zegt vertrouwen te hebben in de toezeggingen van het staatshoofd op grond waarvan het werk wordt hervat. Hierdoor wordt de opening gemaakt om met elkaar om de tafel tot een oplossing te komen.
Advertenties