Ameerali vindt bedrijfsleven dramatisch doen
28 Nov 2014, 18:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali vindt het bedrijfsleven dramatisch doen over de vrije dagen. (Foto: René Gompers)


“Het bedrijfsleven moet niet zo dramatisch doen,” klinkt vicepresident Robert Ameerali. “Ze moeten ook niet komen zeggen dat ze 43 miljoen verliezen op een vrije dag waarop ze normaal niet werken.” Zo reageert Ameerali op kritiek van het bedrijfsleven bij de opening van de Jaarbeurs 2014. Hij heeft ook uit de doeken gedaan wat zich allemaal achter de schermen afspeelt tussen de overheid en het bedrijfsleven.

Ameerali zegt dat er goed is nagedacht over het geven van de vrije dag aan met name de Javanisten en Chinezen. “We hebben het ingecalculeerd, de productie is gewoon doorgegaan.” Zelf vindt hij echter dat de zaken beter kunnen worden afgehandeld. Dat de regering onder druk wordt gezet, is volgens hem geen excuus.

“De commissie Nationale Vrije Dagen had voorgesteld dat goede Vrijdag moet worden ingeleverd voor een andere nationale vrije dag,” legt Ameerali uit. “Wanneer de verantwoordelijkheid bij de regering komt dan zegt iedereen mooi ‘u krijgt mij niet daar om Goede Vrijdag in te leveren voor een andere dag’.” De groepen die een vrije dag willen moeten voortaan gewoon de regels volgen en dat een jaar van tevoren aangeven, merkt Ameerali op. “Nu krijg je dat de regering onnodig onder druk wordt gezet, want ze vinden dat als je weigert je tegen de groep bent. Dat is het krachtenspel dat speelt.”

De vp heeft de hulp van het bedrijfsleven ingeroepen om de groepen ook op het hart te drukken de aanvragen voor vrije dagen een jaar van te voren te doen, zodat het op tijd opgenomen kan worden in jaarkalender. “Wanneer iedereen zich aan de spelregels houdt, hoeft de regering niet in het dilemma te komen van kool en geit sparen. Ik praat het niet goed, we kunnen het beter aanpakken maar we zitten nou eenmaal in een situatie van ‘hoe wij hier samenkwamen’. Als gevolg daarvan is het aantal historische dagen groot.”


René Gompers
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April