KKF: Geen schoonheidsprijs voor overheidscommunicatie
28 Nov 2014, 12:00
foto
KKF-voorzitter Henk Naarendorp en vicepresident Robert Ameerali bij aankomst op het jaarbeurs-terrein. (Foto: René Gompers)


De slechte communicatie, plotselinge vrije dagen en verhogingen zijn een doorn in het oog van het bedrijfsleven. De “ad hoc handelingen van de overheid” zijn door KKF- voorzitter Henk Naarendorp aangekaart bij de opening van de Jaarbeurs 2014. De overheid krijgt net zoveel complimenten als kritiek van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF) en het bedrijfsleven.

De kwestie van de vrije dagen is het bedrijfsleven in het verkeerde keelgat geschoten, gaf Naarendorp aan. “Het kost ons handen vol geld. Arrangementen die maanden van te voren zijn gemaakt, moeten plotseling in een paar dagen worden veranderd. Deze vorm van handelen verdient absoluut geen schoonheidsprijs.” Hij heeft de regering opgeroepen om te blijven bij de aanbevelingen van de commissie Nationale Vrije Dagen die bovendien door de overheid zelf is ingesteld.

Het bedrijfsleven is bijzonder ongelukkig met de doorgevoerde verhogingen het afgelopen jaar. “Daar is er ook ad hoc gehandeld, de verhogingen zijn hoog en niet proportioneel,” merkte Naarendorp op. De ondernemers hebben moeite met de verhoogde concessies in de hout- en goudsector. De verhoging bij de concessierechten voor goud zijn ondertussen naar een lager pitje gedraaid, wenkte minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen de KKF-voorzitter.

Naarendorp heeft vervolgens de minister en vicepresident Robert Ameerali dringend geadviseerd om het probleem in de houtsector snel op te lossen. “A udu kwestie, kow lus’ a san snel yere, dan zijn we allemaal gelukkig.”

Treinproject en sociale wetten
Het bedrijfsleven heeft ook moeite met de wijze waarop informatie gegeven wordt over het treinproject. “De wijze van communicatie over de spoorlijn is niet goed, waardoor mensen niet weten waarover het gaat,” zei Naarendorp. “Het is geen klein ding, we praten over 130 miljoen Euro's. Het is een lening, dat moet worden terugbetaald en daar belasten we onze kinderen mee. Ook dat proces en deze vorm van communiceren valt niet in de prijzen.”

De regering krijgt alle lof van de ondernemers voor de ‘sociale wetten’. Het zijn vooral de kleine- en middelgrote bedrijven die daar zeer te spreken over zijn, vertolkte Naarendorp zijn kamerleden. De wet Basiszorg, Pensioenwet en de wet Minimumloon stelt die groepen in staat om te concurreren met de overheid. “Met de invoering van de wetten zijn er gelijke kansen gecreëerd en kunnen de kleine- en middelgrote bedrijven hun werknemers behouden,” vertaalt de KKF-voorman de impact van de wetten. “Het bedrijfsleven is ingenomen en de regering krijgt een pluimpje voor het uitvoeren van de wetten.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April