Meer regelgeving nodig voor aanpak geweld tegen kinderen
24 Nov 2014, 08:00
foto
Maya Fokké-Manohar


Suriname voldoet nog onvoldoende aan internationale regelgeving om geweld tegen kinderen aan te pakken. Dit kwam naar voren tijdens de presentatie ‘Juridisch onderzoek bescherming van kinderen tegen geweld in Suriname’ van Maya Fokké-Manohar, van projectgroep Preventie en Aanpak van Kindermishandeling in Suriname (Prekimi). Fokké, ook assistent onderzoeker bij het IGSR, sprak in verband met de 25ste viering van Kinderrechtendag.

Op basis van dit onderzoek zijn er nog vijf wetten en een aantal beleidsaanbevelingen voorgesteld. Het instellen van een Raad van Toezicht met onafhankelijke deskundigen voor penitentiaire inrichtingen, het verplicht stellen van trainingen in kinderrechten voor eenieder die met kinderen werkt en het beschikbaar stellen van ouderschapstrainingen vanuit de overheid in positief opvoeden, zijn enkele aanbevelingen.

Kindvriendelijk
Er is nieuwe wetgeving nodig waarbij het pesten en ernstig beledigen op school bij wet verboden worden. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte tijdens haar presentatie ook op dat het beledigen van kinderen door leerkrachten in het bijzijn van anderen veel voorkomt. Deze vorm van mentale mishandeling is volgens de politica één van de grootste problemen binnen het onderwijs. In de wet huiselijk geweld is geestelijk geweld door huisgenoten al verboden, zegt Fokké. Echter moeten hierin regels worden ingevoegd voor het kindvriendelijk audiovisueel verhoor van kindslachtoffers. Kinderen moeten slechts één keer worden verhoord en het materiaal moet gedurende het rechtsproces worden gebruikt. Het moet dus niet zo zijn dat zij vaker worden verhoord.

Instelling van de mediaboard en aanpassing van het wetboek van strafvordering zijn volgens Fokké noodzakelijk. In het wetboek van strafvordering moeten regels voor verhoor van kindslachtoffers ingevoegd worden. “Wetgeving alleen zal geweld tegen kinderen niet stoppen. Ook de samenleving moet goed bekend zijn met bestaande en nieuwe wetgeving, de relevantie daarvan begrijpen en ondersteunen”, benadrukt Fokké. Een belangrijk vereiste is dat er toezicht is op naleving van de wetten.

Jaap Doek, internationale expert kinderrechten bij de VN, gaf een beeld over de situatie in de wereld. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2002 blijkt dat er jaarlijks 53.000 sterven als gevolg van geweld. In 41 landen op de wereld is het toepassen van lijfstraffen aan kinderen volledig verboden. Argentinië, Bolivia en Brazilië hebben in 2014 dat algeheel verboden.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March