Inzet flitspalen ontbeert wetgeving
24 Nov 2014, 04:00
foto
De techniek van de flitspalen is achterhaald, nog voordat deze in de wetgeving zijn openomen. (Foto: René Gompers)


De flitspalen kunnen vooralsnog niet worden ingezet. Er schort nog wat aan de wetgeving en de apparatuur is ondertussen aan een ‘update’ toe. Dit deelde korpschef Humphrey Tjin Liep Shie mee bij de presentatie ‘Evaluatie van de criminaliteit in 2014’. De flitspaal is in 2010 in Suriname geïntroduceerd.

De flitspalen zijn al goedgekeurd als wettelijk meetinstrument om snelheden te meten, gaf Tjin Liep Shie aan. Echter is het strafvorderingssysteem veelal gebaseerd op de constateringen van de opsporingsambtenaar. De constateringen van een flitspaal zijn bevindingen van een geautomatiseerd instrument, legt Tjin Liep Shie uit. “In de wet moet voorzien worden dat die bevindingen worden gelijkgesteld aan die van een opsporingsambtenaar zodat je ze ook in het snelrecht kunt gebruiken,” legt de korpschef uit.

“Zoals de wet er nu uitziet hebben we geen mogelijkheden om de overtredingen die met een flitspaal zijn geregistreerd binnen het snelrecht systeem te brengen en de overtreder direct een zittingsdatum te geven. Zonder die voorziening krijg je dan een hele lange weg van dagvaarding tot verschijnen. Dat is inefficiënt en ineffectief.”

De uitvoering van het project heeft zolang geduurd dat de techniek die gebruikt is bij de flitspalen ondertussen is achterhaald. Er moeten ‘updates’ plaatsvinden, zegt de korpschef. “We hebben al de goedkeuring gehad van de regering.” Voor 2014 zijn er tot nu toe 67 verkeersdoden geregistreerd. Vorig jaar zijn er 76 doden gevallen in het verkeer. Een groot deel van de slachtoffers is bromfietser. De uitgifte van certificaten aan bromfietsers kan ook nog niet starten, omdat de wetgeving hiervoor nog ontbreekt.


René Gompers
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April