Bewoners Balingsula willen ontruiming illegale goudzoekers
21 Nov 2014, 10:00
foto


Het dorpsbestuur, ouderen en andere bewoners van Balingsula hebben de commissie Ordening Goud Sector (OGS), nu zelf gevraagd zo snel als mogelijk, de illegale goudzoekers in dat gebied te verwijderen. “Deze kwestie is nog grimmiger geworden dan het al was”, zegt OGS-manager Gerold Dompig. In het dorp zijn twee kampen ontstaan van goudzoekers enerzijds en dorpelingen en dorpsbestuur anderzijds. Aanleiding voor het verzoek van het dorp is de zwaar bevuilde kreek die langs het dorp stroomt en waarvan zij afhankelijk is.

“We gaan de komende week de ontruiming sowieso laten plaatsvinden”, zegt Dompig. “De situatie is zeer gevaarlijk geworden. Dit heeft direct te maken met de veiligheid van dam 10. Niet alleen kunnen de verhoogde goudactiviteiten van de goudzoekers zorgen dat deze dam instort, maar er vinden nu ook andere onmaatschappelijke handelingen plaats.” Op nog geen vijf meter van dam 10 is er een cabaret, (benaming in de goudvelden voor een bordeel). Dompig wijst er op dat het nog altijd gaat om een concessiegebied van Iamgold en Suralco.

Vooraf afgestemd
Tegelijkertijd met Balingsula zal ook het gouddelverskamp ‘Roma Pit’ worden ontruimd. Deze ontruiming is eveneens vaker uitgesteld. Ook hier worden illegale goudactiviteiten uitgevoerd door dorpelingen uit Nieuw Koffiekamp. “We hebben daar alle gesprekken afgerond en de weg naar het gebied dat aan de goudzoekers is toegewezen, is nu in orde gemaakt”, zegt Dompig. Hij zegt dat er afspraken zijn met het districtsbestuur en de mensen uit Makamboa om de ontruiming langs een vooraf afgestemd traject te laten plaatsvinden.

De ontruiming van de beide illegale plekken, zal gedaan worden door aan het OGS toegewezen politiemannen, terwijl ook het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname zullen meehelpen. Dompig geeft aan dat de OGS rechtstreeks valt onder het kabinet van de president en dat het gaat om een beleidsmaatregel: “Ik sta ’s morgens niet op om een ontruiming te bedenken”, zegt hij.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April