On- en minvermogen kaarten blijven nog geldig
29 Oct 2014, 02:00
foto


Veel houders van on- en minvermogen kaarten van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zijn bijzonder ongerust over hun toekomstige positie. Op wijkkantoren krijgen ze tegenstrijdige gegevens, ondanks trainingen die voor het personeel gehouden zijn. De Nationale Voorlichtings Dienst (NVD) zegt in een bekendmaking dat de on- en minvermogen kaarten geldig blijven en niet worden ingetrokken. De kaarten die verlopen zijn, worden verlengd. De houders moeten zich wel registreren bij hun wijkkantoor.

"Ik ben maandag gegaan naar het wijkkantoor. Daar kreeg ik te horen dat ik op 3 november moet terugkomen. Ik weet niet of ik aan de beurt komt, want slechts twintig mensen worden geregistreerd", zegt een landbouwer aan Starnieuws.
Een timmerman legt uit dat het wijkkantoor hem heeft gezegd dat hij naar de verzekeringsmaatschappij moet gaan. Een andere zelfstandige legt uit dat zijn kaart al vervallen is, en hij weet niet wat te doen. "Ik moet ook nog mee met me man, want je moet persoonlijk gaan", vertelt een huisvrouw. "Hoe gaan we elke maand samen SRD 330 betalen. Vaak hebben we niet eens genoeg geld om de maand door te komen", vertelt ze. "Ik maak schoon twee keren per week. Ik heb vier kinderen. Ik kan de verzekering echt niet betalen", klaagt een schoonmaakster.

De regering heeft diverse malen bekendgemaakt dat mensen die een on- en minvermogen kaart hebben en niet in staat zijn te betalen, door de overheid gesubsidieerd zullen worden. "Maar dan moet ik in een krot wonen. Met veel moeite hebben wij een huis gebouwd en dan denken mensen dat we rijk zijn", brengt de huisvrouw hiertegen in.

Als het aan assembleelid Mahinder Jogi (VHP) ligt, wordt besloten dat iedereen die een on- en minvermogen kaart heeft gewoon geholpen wordt. De screening moet rustig plaatsvinden. Nu zijn zoveel mensen in rep en roer en zij zijn zeer onzeker, stelt Jogi. Hij vindt dat de zaak opnieuw bekeken moet worden. Ook studenten die boven de zeventien zijn, weten niet waar ze aan toe zijn.
Advertenties