Klimaatsverandering heeft effect op werkgelegenheid regio
28 Oct 2014, 18:00
foto


De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) maakt zich sterk voor het beperken van broeikasgassen. Suriname is een van de landen die afgelopen week op uitnodiging van directeur-generaal Guy Ryder in Peru heeft deelgenomen aan een aparte vergadering over de effecten van klimaatsverandering op werkgelegenheid in de regio. Op de meeting waren allen landen van de regio aanwezig.

Ryder benadrukte dat beperking van broeikasgassen nodig is, omdat de effecten van klimaatsverandering vernietigend zijn voor werkgelegenheid in grote delen van de wereld. Op de bijeenkomst bleek duidelijk dat de regio nu al gebukt gaat onder de negatieve effecten van klimaatsverandering. De economieën van de meeste landen die deelnamen aan de vergadering, zijn afhankelijk van de sectoren: toerisme, landbouw en visserij. En het zijn juist deze sectoren die direct te maken krijgen met de negatieve effecten van klimaatsverandering, waardoor banen verloren gaan en gezinnen in armoede vervallen.

De ILO heeft de sociale partners opgeroepen om gezamenlijk na te gaan hoe ze zich kunnen aanpassen aan de gegeven omstandigheden en hoe de sociale effecten verzacht kunnen worden voor getroffenen. In Suriname hebben de negatieve effecten nog niet echt impact op de werkgelegenheid, maar de Arbeidsinspectie constateert een stijgende temperatuur last veroorzaakt voor arbeiders die werken in de open lucht. Dit heeft direct invloed op de werkprestatie en de concentratie van de arbeider. Bovendien kan werken onder extreem hitte temperatuur leiden tot uitdroging en andere ernstige gezondheidsproblemen, meldt het ministerie.

Ook is aan de orde geweest de impact van de ziekte Chikungunya op de beroepsbevolking en het arbeidsproces in de regio. De ziekte heeft in alle landen in de regio om zich heen gegrepen en heeft vooral flink huisgehouden onder het productiefste deel van de inwoners. Bepaalde bedrijven moesten zelfs overgaan tot tijdelijke sluiting omdat het personeel massaal thuis aan het uitzieken was.

Op de bedoelde meeting waren namens Suriname aanwezig ATM-minister Michael Miskin, John Courtar (hoofd Medisch Bureau Arbeidsinspectie), Gentie Mangroe (hoofdbeleidsmedewerker ATM) en Robby Naarendorp (vertegenwoordiger vakbeweging).
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April