Een zeer opvallende advertentie
27 Oct 2014, 22:00
foto


‘Alweer 100% geslaagden voor het Mulo en 1 leerling voor het L.B.G.O. De school draait weer op volle toeren dus er kunnen inschrijvingen plaatsvinden vanaf 3 jaar. Vanaf 5 jaar kunnen ze in het eerste leerjaar worden geplaatst’. Aldus een advertentie van de Glenn Weisz school. Er staat geen naam onder het bericht. Ik neem aan dat dit bericht uitgegaan is van de directeur van de school.

Het bevreemdt mij dat de directeur in de advertentie aangeeft dat driejarigen zich kunnen inschrijven. Ik ga er vanuit dat de Glenn Weiszschool binnen de toezichtsfeer van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) valt en zich dienovereenkomstig houdt aan de instructie over structuur, urentabel, leeftijd etc.
Het is algemeen bekend dat de vigerende leerplicht voorschrijft , dat leerlingen tussen 7 en 12 jaar onderwijs moet volgen. Ook is bekend dat in de afgelopen zes decennia, eerst de fröbelschool en later de kleuterschool voor vier- en vijfjarigen geïntroduceerd is binnen de structuur van het Surinaamse onderwijs.

Kleuterschool
De kleuterschool, verdeeld in A voor de vierjarigen en B voor de vijfjarigen, is niet verplicht maar toch over het algemeen erkend als onderdeel van de structuur van het GLO. Populair gezegd is de kleuterschool een gewoonte geworden. En zoals bekend is, spruit recht ook voort uit gewoonte. Het ministerie van Onderwijs heeft overigens al in concept een wet op het basisonderwijs, waarin vastgelegd is dat de leerplichtige leeftijd zal zijn tussen vier en zestien jaar. Er vindt in eerste instantie een integratie van het kleuter- en het gewone lager onderwijs plaats.

Dat betekent dat het toelaten van driejarigen op de kleuterschool indruist tegen het gewoonterecht op dit gebied alsook tegen de leeftijdsgrens in de conceptwet basisonderwijs. De directeur schijnt geen acht te slaan op de al in gang gezette vernieuwing van het basisonderwijs. Uit dit alles constateer ik de negatie van de regels en gewoonte over de instructie van toelating van leerlingen tot de kleuterschool die uitgaan van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling via de inspectie.

Inschrijving vijfjarigen
Een andere opvallende vermelding in de advertentie is dat voor het eerste leerjaar (hier bedoeld klasse 1), leerlingen die vijf jaar oud zijn zich kunnen inschrijven. Een tweede overtreding dus. De schooldirecteur negeert mijns inziens met deze advertentie weer de instructie van het ministerie van Onderwijs welke namens de Onderwijsminister uitgaat van de inspectie basisonderwijs. Het inspectie-apparaat als controle/bewakende mechanisme, wordt op deze manier gedesavoueerd. De schooldirecteur toont deze desavouering duidelijk aan met het publiceren van de advertentie in de media. Dit neigt naar bandeloos gedrag.

Kan de directeur zich beroepen op de vrijheid van onderwijs? Nee, in dit geval kan de directeur zich niet hierop beroepen. Want in artikel 38 lid 2 van de grondwet staat letterlijk geschreven: "Het geven van onderwijs is vrij, behoudens het toezicht van de Staat op alle onderwijsinstellingen van publieke aard ter naleving van het nationaal onderwijsbeleid en door de Staat vastgestelde normen betreffende het onderwijs".

Dit artikel, met name op het gebied van het toezicht van de Staat, lees minister van Onderwijs, is nader uitgewerkt in de materiële wet, genoemd de landsverordening Gewone Lager Onderwijs 1876 laatstelijk gewijzigd in 1960. In deze materiële wet is onder andere duidelijk aangegeven welke leerlingen toegelaten worden tot de GLO-school. Ook bestaan er instructies - afgeleid van deze wet - welke kinderen kunnen worden ingeschreven op de kleuterschool. Ik heb het bij deze laatste groep over instructies. Ik schreef al dat er een conceptwet bestaat die de ondergrens en de bovengrens voor wat betreft de leeftijd in het Basisonderwijs (4-16 jaar) regelt.

Wat moet het Minov doen?
Simpel. De verantwoordelijke voor de onderhavige advertentie ter verantwoording roepen. Deze moet ernstig worden gewaarschuwd, omdat hij/zij zich schuldig maakt aan overtreding van vigerende regels. Ik denk dat het nu tijd is dat wij met zijn allen zich gaan houden aan afspraken die wij hebben gemaakt voor het onderwijsbeleid.

In het ander geval gaat iedereen maar doen wat hij of zij wil. Maar dan zijn wij op het terrein beland waar de regels van' the jungle' gelden. Sterken zullen overleven en zwakken zullen worden verpletterd.


Bert Eersteling
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April