Imeao Nieuwe stijl werpt vruchten af
20 Oct 2014, 08:00
foto
Geslaagden van het Imeao 4. (archieffoto)


De introductie van Imeao Nieuwe Stijl drie jaar geleden, bewijst haar voordelen. Het blijkt dat bij deze nieuwe aanpak er minder schoolverlaters zijn.

Hoewel het materiaal voor het derde leerjaar van Imeao nieuwe stijl nog niet volledig is, kunnen leraren wel les geven. “Dit is het derde leerjaar, de curricula zijn er maar zijn voor eenieder nieuw”, zegt Lucien Rotsburg, directeur van Imeao II aan Starnieuws. In het studiejaar 2015/2016 wordt de nieuwe opleiding voltooid.
De vernieuwde opleiding is onderverdeeld in niveau 2, 3 en 4. “Het valt op dat er minder vroegtijdige schoolverlaters zijn in vergelijking met de oude structuur. De scholieren kunnen kiezen. Wil je niet lang op school, dan kun je voor één van de niveaus kiezen’, illustreert de Imeao II-directeur.

De nieuwe structuur trekt een zware wissel op zowel leraren als scholieren. “Er is sprake van een zware studiebelasting. Sommige klassen volgen 34 uren les, in een schoolweek van 35”. Er zal aan de leiding van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) om een evaluatiegesprek worden gevraagd. De knelpunten kunnen dan worden besproken om vervolgens direct verbeterpunten door te voeren.

De scholieren zijn enthousiast over hun stageperiode. “Hoewel niet elke verandering een verbetering betekent, is duidelijk dat er behoefte was aan vernieuwing”, zegt Rotsburg. Het stagebureau dat ook de plekken aanwijst, zal moeten aangeven hoe bedrijven de stageperiode hebben ervaren.
Bij het schrijven van curricula is rekening gehouden met adviezen vanuit het bedrijfsleven. Een van de punten was het ontbreken van zelfwerkzaamheid bij scholieren. Qua kennis is de opleiding goed, maar als het op vaardigheden aankwam, liepen wij achter op scholieren uit het buitenland, legt de schooldirecteur uit. De reden daartoe is volgens hem dat geslaagden in de oude structuur pas na afronding van het schriftelijk examen, stage deden. Ongeveer 1.800 scholieren van alle zeven Imeao-scholen hebben intussen stage gelopen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April