De dag van de Maafa
08 Oct 2014, 22:00
foto
De Swahili Taal Regio van Afrika


(Aangeboden)

Miljoenen Afrikaanse afstammelingen in diaspora vieren jaarlijks op 12 oktober de dag van de ‘Maafa Holocaust Memorial Day’. Deze dag staat in het teken van de Columbus Dag op 10 oktober, die in 1492 in contact kwam met een eiland in het Caribisch Gebied met als gevolg het begin van een aaneenschakeling van gebeurtenissen in de geschiedenis die uitmondde in de grootste daad van onmenselijkheid ooit begaan: de Afrikaanse slavenhandel en slavernij. De Spanjaarden, die de nieuwe wereld onteigend hadden , alsof het vacant was en gewoon in afwachting van hun aankomst, gingen onmiddellijk ertoe over de oorspronkelijke bewoners in te zetten voor mijn- en landbouw activiteiten en in een later stadium de bevolking van het Afrikaans continent.

Het begrip ‘Maafa’ is afgeleid van het ‘Kiswahili’ regio dialect van het Afrikaans continent dat ramp, een grote tragedie of ‘Black holocaust’ betekent. De Swahili regio van Afrika loopt van de centrale westkust (Nigeria, Ghana, Ivoorkust, door centraal Afrika tot de Oostkust, Somalië, Kenia en Tanzania)
De Swahili Taal Regio van Afrika

In de literatuur verwijst het begrip naar de vijfhonderd jaar historie van het lijden van Afrikanen en Afrikanen in Diaspora van invasie, beroving van hun onderdanen en rijkdommen, onderdrukking, slavernij, de-humanisering, exploitatie, kolonialisme en imperialisme. De definitie verwijst tevens naar het daaropvolgende verlies van inheemse Afrikaanse culturen, talen en religies.

Afrikaanse holocaust
Het begrip werd populair in de publicatie ‘Let the Circle Be Unbroken’ van de Afro Amerikaanse professor Mirimba Ani`s en wel met de volgende citaat: ‘The Maafa has disconnected us from our culture and origin’. Holocaust betekent een grote vuur, afgeleid van de Joodse vervolging door Hitler in de Tweede Wereld Oorlog. Metaforisch wordt de ‘Afrikaanse Holocaust’ afgebeeld als een vernietigende vuur van vijf eeuwen door de Arabische en de Europese Driehoeks Slavenhandel die het Afrikaans continent heeft beroofd van zijn onderdanen, land, cultuur, kunst en natuurlijke hulpbronnen. Door de eeuwen heen zijn de gevolgen van de beroving onder andere desintegratie van de tribale samenleving, armoede, stammenstrijd, hongersnood, verspreiding van nieuwe infectie ziekten nog steeds zichtbaar op het Afrikaans continent, ondanks bilaterale en multilaterale ontwikkelingshulpprogramma`s van IMF, de Wereld Bank, de EU en tientallen NGO`s. Naar schatting hebben meer dan 10 miljoen Afrikanen onder dwang het Afrikaans continent verlaten door de Arabische en de Trans Atlantische slavenhandel Andere bronnen geven aantallen van 40 tot 100 miljoen.

De opvattingen over de slavenhandel heeft geleid tot botsingen van twee visies; de Eurocentrische wereldvisie en de Afrocentrische wereldvisie en de opleving van het Pan-Afrikanisme en de Afrikaanse Unie, een filosofie die terrein won tijdens de Afrikaanse onafhankelijkheidsstrijd in de 20 ste eeuw. Het Panafrikanisme stelt dat de Afrikaanse natiestaat een constructie is van de koloniale mogendheden, en dat alle Afrikaanse landen alsook de Afrikanen die in de rest van de wereld leven zich samen sterk moeten maken om hun belangen in de wereld te behartigen . De Afrikaanse Unie (AU) is een intergouvernementele en supranationale politieke unie van Afrikaanse landen, de opvolger van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. Op diverse internationale fora onder andere de Anti Discrimination Conference of Durban in 2002 en in Zwitserland in 2009 is het alleen maar bij spijtbetuigingen gebleven van bepaalde westerse leiders.

Eind vorige eeuw is de beweging herstelbetaling (Reparation) van de gevolgen van de Trans-Atlantische Slavenhandel en slavernij opgelaaid onder de nazaten van de Afro Amerikanen in diaspora. Naast de ‘Dag van de Marrons’ in Suriname op 10 oktober, moet de ‘Dag van de Maafa’ worden opgevat als sporen van de Afrikaanse Holocaust in Suriname door de opgetekende geschiedenis van de Trans –Atlantische slavenhandel en slavernij.

H.Raghoebar M.Sc.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April