Rusland: Kostenopbouw belangrijk bij verhoging stroomtarief
14 Sep 2014, 06:00
foto
NPS-voorzitter tevens ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland.


De verhoging van stroomtarieven werd tijdens de vorige regeerperiode ook sterk overwogen. Uiteindelijk is het niet gekomen tot een algemene verhoging. Ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen tevens NPS-voorzitter Gregory Rusland om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de kostenopbouw belangrijk is bij aanpassing van stroomtarieven, die op het hele land effect heeft. De effectiviteit en efficiëntie van processen en uitgaven bij de Energie Bedrijven Suriname dienen ook onder de loep te worden genomen.

President Desi Bouterse zei afgelopen week dat hij de koe bij de horens vat en kondigde verhoging aan van de tarieven. Een deel van het bedrijfsleven zal een marktconforme prijs moeten betalen terwijl huishoudens een verhoging krijgen van twee US dollarcent per kilowattuur (kWh). Rusland had in zijn periode een Energie Advies Commissie ingesteld om hem te adviseren over energie en de tarieven. In deze commissie hadden onder andere zitting Marc Waaldijk, Robert Ameerali, Lothar Boksteen, terwijl Ruben Yang de voorzitter was.

Rusland deelt mee dat bij aanpassing van tarieven de kostenopbouw duidelijk en transparant moet zijn. Er moet rekening gehouden worden met minder draagkrachtigen. Hij geeft aan dat het volk niet opgescheept mag worden met tarieven die niet duidelijk onderbouwd zijn. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft de noodzakelijke investeringen in de gaten gehouden en het bedrijf bijgestaan omdat niet een situatie moest ontstaan van terwijl het gras groeit, sterft het paard.

Wat in de vorige regeerperiode wel gelukt is, is het openbreken van de energie overeenkomst met Iamgold, waarbij tot en met 2011 het bedrijf een tarief zou betalen van 7 dollarcent per kWh. Na onderhandelingen die achter gesloten deuren ongeveer een jaar hebben geduurd, moest het bedrijf vanaf 2009 een tarief van 9 dollarcent per kWh betalen wat veel meer geld voor de Staat opleverde. Rusland zegt dat de regering toen vastgehouden had aan de tijdsduur van de bestaande overeenkomst tot en met 2011 om zo de nieuwe regering de gelegenheid te bieden om een hoger tarief te gaan bepalen in 2012, wanneer een nieuwe overeenkomst zou moeten worden ondertekend.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April