Grootste groei Indiase economie in twee jaar
30 Aug 2014, 16:00
foto
Een arbeider in een Indiase textielfabriek. (Foto: AFP)


De Indiase economie is met 5,7 procent gegroeid in de drie maanden tot en met juni. Het is de hoogste groei in twee en een half jaar.

De economische groei was mogelijk door een sterke toename van elektriciteit, gas en water. Ook de financiële diensten hebben daarbij hun bijdrage geleverd, zegt het ministerie voor de Statistiek. Het groeicijfer is hoger dan analisten hadden verwacht.

De nieuwe regering in India heeft beleid ontwikkeld om investeringen van het bedrijfsleven aan te moedigen. Daartoe zijn ook belastingaanpassingen gepleegd.
Sinds het aantreden van de regering van Narendra Modi zijn de stemming van het bedrijfsleven verbeterd. Beleggers beginnen weer geld te pompen, kapitaalmarkten staan te schreeuwen, de consumentvraag is nieuw leven ingeblazen en de werkgelegenheid neemt toe.

Deze euforie wordt voornamelijk gedreven door sentiment en er zijn meer stappen nodig om dit optimisme te ondersteunen. De prestaties van regering-Modi, die bijna honderd dagen in functie is, zijn niet eenduidig.

Aan de ene kant heeft zij maatregelen geïnitieerd om fiscale geschillen te minimaliseren en aan de andere kant heeft zij defensie industrieën geopend samen met de spoorweginfrastructuur om buitenlandse investeerders aan te trekken. De regering is nog bezig hervormingen door te voeren die de economie een belangrijke impuls moeten geven.
Advertenties