Wapenstilstand Gaza ingegaan voor onbepaalde tijd
27 Aug 2014, 01:00
foto
Palestijnen hebben het wapenstilstand uitbundig gevierd. Zij zien het als een overwinning op Israël. (Foto: Reuters)


Een wapenstilstand tussen Israël en de Palestijnen lijkt tot vandaag stand te houden. Het bestand is erop gericht om het zeven weken durende conflict in de Gazastrook te beëindigen. Het streven is erop gericht om te komen tot een vredesregeling voor de lange termijn.

Er is geen duidelijke winnaar uit de bus gekomen uit wat een uitputtingsslag tussen de machtigste strijdkrachten in het Midden-Oosten en de dominante Hamas militante beweging in de Gazastrook was geworden. Het conflict heeft een zware tol geëist onder de Palestijnen, waar er veel doden zijn gevallen en veel eigendommen zijn vernietigd. Israël zegt dat hij een zware klap heeft toegebracht aan Hamas door een aantal van zijn militaire leiders te doden en door de grensoverschrijdende infiltratie tunnels van de groep te vernietigen. Maar Israël is in de afgelopen bijna twee maanden geconfronteerd met aanhoudende raketbeschietingen als gevolg waarvan een aantal grensgemeenschappen genoodzaakt waren te verhuizen.

Palestijnse en Egyptische functionarissen zeiden dat de deal, die is bemiddeld in Caïro en dinsdagavond in werking is getreden, oproept tot stopzetting van de vijandelijkheden voor onbepaalde tijd. Het voorziet ook in de onmiddellijke opening van geblokkeerde grensovergangen van Gaza met Israël en Egypte en een verbreding van de visserijzone in de Middellandse Zee.

Bereidheid
Een hoge ambtenaar van de islamitische groepering Hamas, die de Gazastrook controleert, heeft zijn bereidheid uitgesproken om de toegangswegen te laten controleren door de veiligheidstroepen van de door het Westen gesteunde Palestijnse president Mahmoud Abbas en de regering van nationale eenheid die hij in juni heeft gevormd.

Zowel Israël als Egypte zien Hamas als een bedreiging voor de veiligheid en zijn op zoek naar garanties dat er geen wapens komen op het grondgebied van de 1,8 miljoen mensen. Onder een tweede fase van het wapenstilstand die een maand later zal beginnen, zullen Israël en de Palestijnen praten over de bouw van een zeehaven in de Gaza en over de vrijlating van de Hamas-gevangenen door Israël in de bezette Westelijke Jordaanoever. Er zal dan eventueel worden onderhandeld over de stoffelijke resten van twee Israëlische soldaten die in handen zouden zijn van Hamas.

Sinds het conflict op 8 juli begon, zijn in de Palestijnse enclave zo’n 2.139 mensen gedood, het merendeel burgers en meer dan 490 kinderen. Aan Israëlische zijde vielen 64 militaire en zes burger doden. Meer dan een half miljoen inwoners van de Gazastrook zijn gevlucht uit hun woongebieden. Duizenden huizen in de Gazastrook zijn vernietigd of beschadigd in de langste Israëlisch-Palestijnse gevechten sinds een Palestijnse opstand tussen 2000 en 2005.
Advertenties