Suralco levert 20 mw energie extra aan EBS
26 Aug 2014, 18:00
foto
De Brokondo krachtcentrale.


Suralco heeft besloten een vierde turbine op te starten, waardoor er nu 20 megawatt vermogen aan energie extra beschikbaar is. President Desi Bouterse deed deze mededeling vanmiddag in De Nationale Assemblee. Hij merkte op dat dit gisteravond mondeling doorgegeven was, maar afgesproken was dat Suralco de mededeling op schrift zou stellen. Hij gaf assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) gelijk dat de informatie klopte, maar dat de regering moest wachten op het schrijven.

Met de 20 mw extra aan energie, is het probleem nog niet opgelost. Suralco had het vermogen met 30 mw verminderd. Drie van de zes turbines in de Brokopondo centrale waren stilgelegd. Intussen is de vierde in bedrijf genomen. De president verwacht geleidelijke verlichting van de energiesituatie. Het traject kan acht weken in beslag nemen. Eind oktober zal het energieprobleem opgelost zijn.

De regering voert gesprekken om de transmissielijn van de Staatsoliecentrale naar het onderstation van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) eerder af te krijgen. De vicepresident van Alcoa komt woensdagavond naar Suriname. Donderdag zullen intensieve gesprekken worden gevoerd. De situatie wordt continu gemonitord, deelde Bouterse mee. Hij verwacht in enkele dagen meer informatie te hebben. Er zijn verschillende voorstellen gedaan door assembleeleden die nadere bestudering vereisen.

Bouterse vroeg het parlement tot dinsdag 2 september de tijd. Dan zijn zaken uitgezocht waardoor er uitvoering ingegaan kan worden op de gestelde vragen en de voorstellen nader worden uitgewerkt. Coalitie, oppositie, regering en waarnemend voorzitter Ruth Wijdenbosch concludeerden dat de vergadering, die om half 6 verdaagd is, constructief was.
Advertenties